Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Pre-Season 2011-2012: Πιθανές ευκαιρίες part I

Εδώ είμαστε και φέτος, όσο μας το επιτρέπει ο χρόνος... κι επειδή οι πρόλογοι δε χρειάζονται, ας περάσουμε κατευθείας στο ψητό. Οι ΝΒΑers αναμένεται να κάνουν το παιχνίδι πιο ξεχωριστό από ποτέ, αφού θα υπάρξουν πολλοί πολύ ακριβοί παίκτες, ενώ όταν θα λήξει το lock out, θα γίνει πανικός με τις αλλαγές που θα χρειαστούν οι ομάδες... Πάνω κάτω τους ξέρετε όμως, οπότε σε πρώτη φάση θα δούμε μερικούς παίκτες που χρήζουν προσοχής, δεδομένου ότι δε θα τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, τουλάχιστον όχι τόσα όσο τα πρωτοκλασάτα ονόματα τύπο Μπατούμ (ή "Μπαμπί", ή "Νικό"), ΜακΚάλεμπ, Κρστιτς κα. Η παρουσίαση είναι ενδεικτική, δεν έχει γίνει κάποια εξονυχιστική έρευνα, ή οτιδήποτε άλλο.. ανάγνωση των ρόστερ της διοργάνωσης με κάποια στοιχεία για τους παίκτες. Ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλα παρόμοια parts, με τους "κλασικούς ΝΒΑers", τους Ευρωπαϊους, ανά θέση, ή κάτι άλλο. Για την ώρα βλέπουμε κυρίως "άγνωστους" Αμερικάνους.

Η Πρόκομ έχει αποκτήσει τέσσερις Αμερικανούς απ' τους οποίους ξεχωρίζει ο NBAer Αλόνζο Γκι, ένας παίκτης που σε 40 παιχνίδια πέρυσι με τη φανέλα των Κάβαλιερς είχε 7,4 πόντους και 3,9 ρημπάουντ κατά μέσο όρο. Λόγω της υπερπληθώρας καλών παικτών φέτος, πιθανότατα να μην έχει μεγάλη αρχική αξία, ενώ το φτωχό γενικά ρόστερ της ομάδας του θα του επιτρέψει να δώσει καλά σκορ.

Μετά την περιπέτεια του στον Άρη, την Ιταλία και κάπου στο ...πολύ εξωτερικό, ο Πι Τζέι Τάκερ επιστρέφει στην Ευρώπη με τη φανέλα της Brose Baskets! Ο συγκεκριμένος κύριος έχει το μπάσκετ μέσα του και τα νούμερά του πέρυσι στο Eurocup ήταν 14,9 πόντοι και 7,2 ρημπάουντ, σε μια ομάδα όμως που έπαιρνε πολλές προσπάθειες λόγω μικρού ανταγωνισμού και χωρίς να έχει μεγάλη διάθεση να παίξει άμυνα.

Ο Μπλατ δε θέλει να επαναλάβει το περσινό του λάθος όπου άφησε μόνο σέντερ τον Σχορτσανίτη και αναγκαζόταν να βάζει τον Μάτσβαν στο 5 στο F4 κι έτσι η Μακάμπι απέκτησε τον Σον Τζέιμς, έναν ιδιαίτερα αθλητικό παίκτη, από την Μπνέι Χασαρόν με νούμερα που θυμίζουν Μασέο Μπαστόν: 13,1 πόντοι, 10,6 ρημπάουντ και 3,3 κοψίματα στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Δεδομένου ότι ο Σοφοκλής δεν είναι παίκτης 40 λεπτών και ο Τζέιμς θα έχει, λογικά, credits αναπληρωματικού, θα πρέπει να τον προσέξουμε.

Το δεμένο, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων σύνολο της Καντού ενισχύθηκε φέτος με τον Ντέιβιντ Λάιτι, απόφοιτο του Οχάιο Στέιτ, που είχε πέρυσι 12,1 πόντους, 4,4 ρημπάουντ, 3,3 ασσίστ και 1,5 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Τα νούμερά του μπορεί να μην είναι και πάρα πολύ εντυπωσιακά, σ' ένα ρόστερ όμως που δεν ξεχωρίζει κάποιος ιδιαίτερα μπορεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Στη γεμάτη περιφέρεια της Μάλαγα (Ρόουλαντ, Βάλτερς, Φιτς, Μπλάνκο, Τρίπκοβιτς, Μπέρνι), ο πιο ...αδιάφορος (κι άρα πιθανώς φθηνός) παίκτης φαίνεται να είναι ο Τρεμέλ Ντάρντεν. Ο συγκεκριμένος παίκτης είχε 17 πόντους, 6,5 ρημπάουντ, 2,2 ασσίστ και 1,9 κλεψίματα με τη φανέλα της Νανσί πέρυσι.

Δύο γνωστοί παίκτες, που όμως επανεμφανίζονται μετά από αρκετά χρόνια στη διοργάνωση είναι ο Τερέλ Λίντεϊ και ο Μάικ Ουίλκινσον της Ούνιξ Καζάν. Ικανότατοι παίκτες και χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό στη θέση τους (ειδικά χωρίς Μάρκο Πόποβιτς πλέον η Ούνιξ), σίγουρα θ' ασχοληθούμε μαζί τους μέσα στη χρονιά.

Ένα άλλο δίδυμο ξένων με προδιαγραφές είναι οι Μπεν Γούντσαιντ και Ντιόν Τόμπσον της Ολύμπια. Ο πρώτος, pg, είχε πέρυσι με τη φανέλα της εντυπωσιακής σε πολλά ματς Γκραβελίν ιδιαίτερα υψηλά νούμερα, σε πόντους, ασσίστ και ρημπάουντ, ενώ ο γνωστός μας από τη θητεία του στο Ίκαρο Καλλιθέας Τόμπσον είχε στην Α1 14,1 πόντους, 8,8 ρημπάουντ και 1,3 κοψίματα. Στα 22 του μόλις χρόνια, φαίνεται περίπτωση που θα μας απασχολήσει αρκετά.

Από τις ελληνικές ομάδες, στον Ολυμπιακό Χάουαρντ και Λούκας είναι δύο εξαιρετικές περιπτώσεις παικτών στα χαρτιά, με πολύ καλά νούμερα από μεγάλα κολλέγια, όμως πλέον θα βρεθούν σ' ένα πιο υψηλό επίπεδο. Ο Λούκας πάντως φαίνεται να έχει μικρότερο ανταγωνισμό, καθώς παίζει στη θέση του πλέι μέικερ, ενώ ο Χάουαρντ πιθανότατα να ...συναντήσει traffic στα φόργουορντ.Η περίπτωση που μυρίζει ευκαιρία είναι ο Στίβεν Σμιθ στον Παναθηναϊκό των (όχι και τόσο πολλών; ) αστέρων ο οποίος, αν μείνει έτσι το ρόστερ στη θέση 4, θα έχει αρκετές ευκαιρίες να κάνει κάποια καλά σκορ και θα ξεκινήσει λογικά από χαμηλή τιμή, λόγω των υπόλοιπων παικτών της ομάδας.

Τέλος, αν και γνωστός στο κοινό της Euroleague και του fantasy, αξίζει ν' αναφέρουμε τον αμυντικό ογκόλιθο που ακούει στο όνομα Ντ'ορ Φίσερ, ο οποίος διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα στην περυσινή, "περίεργη" για το παιχνίδι, Ρεάλ, ενώ με την προηγούμενή του ομάδα, την Μακάμπι είχε εξαιρετικά νούμερα. Ο μοναδικός του ανταγωνιστής (για την ώρα τουλάχιστον) θα είναι ο Έλληνας διεθνής Μαυροειδής.


Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμιά σημασία αν δεν δούμε πρώτα τους παίκτες πως θα τα πάνε στα φιλικά και στα πρώτα επίσημα παιχνίδια που θα δώσουν πριν ξεκινήσει η διοργάνωση. Απλώς να τους έχουμε στα υπόψην, τι παίζει με την πάρτη τους...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου