Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Game 1 - Let there be devotion

Εδώ είμαστε για μία ακόμη χρονιά, για να σας κάνουμε παρέα ολόκληρη τη σεζόν σ' αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι που διανύει πλέον την 11η σεζόν λειτουργίας του. Μαζί με το blog βέβαια, που αποτελεί τον κορμό της όλης προσπάθειας, υπάρχoυν το twitter και το facebook, από όπου μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα, αλλά και η αντίστοιχη στήλη στο Sport24 και το Euroleague Greece, με τις εκτενέστερες αναλύσεις, κυρίως των παικτών. Μην ξεχνάτε και την private league μας, που σφύζει ήδη από ...φαντασιακή ζωή και από μάνατζερ που θέλουν να βρεθούν στην κορυφή! Καλή μας χρονιά λοιπόν! 

Οι αναλύσεις των παικτών φέτος έγιναν εξ' ολοκλήρου στο Euroleague Greece, όπου και μπορείτε να τις συμβουλευτείτε για να ολοκληρώσετε το ρόστερ της ομάδας σας. Εδώ, όπως και πέρυσι, εστιάζεται η προσοχή σε μια συγκεκριμένη ομάδα, άρα, σε τελική ανάλυση ...εδώ βρίσκεται η ...τελική ανάλυση, όπου αναλύονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης της ομάδας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η γενικότερη τακτική που πρέπει να ακολουθήσει κανείς στη δημιουργία της ομάδας, είναι να προτιμήσει παίκτες ως επί των πλείστων από τα μεσαία στρώματα τιμών και να αποφύγει τους πολύ ακριβούς, ή τους πολύ φθηνούς παίκτες (εφόσον δεν προσφέρουν ιδιαίτερο σκορ). Οι μεν ακριβοί αποτελούν μεγαλύτερο ρίσκο και μπορεί να ζημιώσουν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό την ομάδα, οι δε πολύ φθηνοί, θα αργήσουν πάρα πολύ να αποκτήσουν σοβαρή οικονομική αξία. Στην πράξη βέβαια, όλοι ξεκινάμε κάπως έτσι: παίρνουμε αυτούς που θεωρούμε ότι έχουν κοστοληθεί πιο φθηνά σε σύγκριση με την αντικειμενική τους αξία και στη συνέχεια συμπληρώνουμε τις υπόλοιπες θέσεις του ρόστερ με ό,τι ενθουσιάζει περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ματς έχει τεράστια σημασία, γιατί επηρεάζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αξία των παικτών και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αλλαγής μόνο των τριών εξ αυτών, έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση σε βάθος χρόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζετε μόνο το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το παιχνίδι που δίνει ένας παίκτης την πρώτη αγωνιστική. Σίγουρα κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα απόφασης για ένα δίλημμα που πιθανώς έχετε. Σκεφτείτε το όμως αλλιώς. Ο καθένας έχει πιθανότητα να μην ξεκινήσει καλά τη σεζόν. Ποιους όμως θα θέλατε να παραμείνουν στην ομάδα σας σε βάθος χρόνου και πιστεύετε ότι θα ανακάμψουν άμεσα; Μην ξεχνάτε ότι 7 από τους 10 παίκτες της ομάδας σας την πρώτη αγωνιστική θα τους έχετε μαζί σας και τη δεύτερη και τους περισσότερους εξ αυτών και την τρίτη...

Κάπως έτσι, διαμορφώθηκε και φέτος το ρόστερ της ομάδας του μπλογκ. Ιδού λοιπόν, οι 10 παίκτες που θα το αποτελέσουν:

Ο πρώτος παίκτης που μπαίνει στην ομάδα είναι ο Τζέρεμι Πάργκο. Ο Αμερικανός άσσος φαίνεται πως μαζί με την παλιά του ομάδα, επιστρέφει και στα ...φυσιολογικά του επίπεδα, όπως δείχνει από τα πρώτα ματς της σεζόν με τη φανέλα της Μακάμπι. Έτσι, στη θέση που υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος να υποστεί κάποιο πλήγμα μια fantasy ομάδα στην έναρξη της σεζόν, ο Πάργκο με την εικόνα που έχει ως τώρα φαντάζει ιδανική επιλογή, που όχι μόνο μπορεί να παραμείνει στα κρέντιτς που βρίσκεται, αλλά και να αυξήσει αρκετά την αξία του σε (όχι πολύ μεγάλο) βάθος χρόνου.



Για τη δεύτερη θέση point guard στην ομάδα, υπήρχαν τρεις επιλογές. Η μία ήταν ο Τέιλορ Ρότσεστι της Νίζνι Νόβγκοροντ, αν και τα 58 κρέντιτς δεν είναι λίγα για έναν παίκτη που ναι μεν έχει ξεκινήσει επίσης πολύ εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις του με τη ρωσική ομάδα, όμως σε επίπεδο Euroleague, έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες εμφανίσεις που αναλογούν σε αυτή την τιμή. Ο σημαντικότερος λόγος που δεν μπαίνει στην ομάδα όμως είναι ότι, όπως αναλύεται και στη συνέχεια, θα υπάρχουν ήδη δύο παίκτες από τη Νίζνι στην ομάδα και δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να έχω τρεις στην πρεμιέρα του παιχνιδιού, από μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα.


Η άλλη επιλογή είναι ο Τόμας Ερτέλ, ο οποίος βελτιώνεται συνεχώς και πλέον αποτελεί κεφάλαιο για την Λαμποράλ. Φαίνεται πως θα είναι το Α και το Ω των Βάσκων τη φετινή χρονιά, μαζί με τον (καλό) Σαν Εμετέριο και παρόλο που ούτε αυτός, δεν έχει ιστορικό που να αναλογεί στα 59 κρέντιτς με τα οποία έχει κοστολογηθεί, εμπνέει, προσωπικά τουλάχιστον, μεγαλύτερη σιγουριά, λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας και των περισσότερων παραστάσεων στο κορυφαίο επίπεδο (Euroleague, ACB, Μουντομπάσκετ).

Η εναλλακτική επιλογή είναι ένας γκαρντ που θα βρεθεί αντίπαλος του Γάλλου στην πρεμιέρα της διοργάνωσης κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Μουσταφά Σακούρ, το μοναδικό ξένο της Νεπτούνας. Η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή, βάσει των στατιστικών που έχει προσφέρει έως τώρα στους Λιθουανούς στο πρωτάθλημά τους, αν και στην τελευταία αναμέτρηση ήταν κακός κι αυτό με επηρεάζει αρνητικά στο να τον εμπιστευθώ σε μια εκτός έδρας αναμέτρηση μέσα στη Βιτόρια. Σίγουρα αποτελεί καλύτερη ευκαιρία βάσει τιμής και δεν αποκλείω να βρεθεί πάνω από τον Ερτέλ στη διάρκεια του παιχνιδιού, όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή, προτιμώ τη μεγαλύτερη αξιοπιστία του Ερτέλ.

Στην περιφέρεια, ο παίκτης που έπεσε πάνω το μάτι μου με την πρώτη ανάγνωση της λίστας ήταν ο Τάρενς Κίνσεϊ, με τη φανέλα της Νίζνι πλέον, στα 57 κρέντιτς. Μετά τα περσινά "όργια" με την Παρτιζάν, θα περίμενε κανείς να κοστολογηθεί αρκετά περισσότερο, όταν μάλιστα έχει πάρει μεταγραφή σε μια ομάδα με όχι και το πιο πλούσιο υλικό. Ίσως για αυτό να ευθύνεται η τσιμπημένη τιμή του Ρότσεστι, αλλά σε κάθε περίπτωση, αποτελεί εξαιρετική επιλογή και μπαίνει χωρίς πολλή σκέψη στην ομάδα.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, που μετά από μια φανταστική χρονιά (και ένα πολύ καλό Μουντομπάσκετ), η τιμή του είναι μόλις στα 50 κρέντιτς. Εδώ βέβαια υπάρχει λογική, δεδομένης της ενίσχυσης της Φενερμπαχτσέ σε όλες τις θέσεις, αλλά ο Σέρβος είναι τόσο υπερπολύτιμος για όποια ομάδα αγωνίζεται που ο χρόνος συμμετοχής του και αυτά που κάνει στο παρκέ δύσκολα θα επηρεαστούν. Είναι εκτός των άλλων και ένα τεσσάρι που έχει μπει στις θέσεις των περιφερειακών, άρα μια ομάδα, εφόσον τον αγοράσει, παίζει ουσιαστικά με 5 ψηλούς, οπότε μπαίνει και αυτός στην ομάδα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες επιλογές, αλλά αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του στα πρώτα ματς της σεζόν δεν ήταν άλλος από τον Μαρσόν Μπρουκς της Μιλάνο. Ο νέος Λάνγκφορντ; Δεν αποκλείεται, αν αναλογιστεί κανείς τις συνεχόμενες 25άρες που πετούσε στα φιλικά και τα πρώτα επίσημα της ομάδας. Στον τελευταίο αγώνα βέβαια δεν ήταν το ίδιο καλός, αλλά αυτό δεν μπορεί να με επηρεάσει για έναν παίκτη με τόσο ταλέντο και μόλις στα 42 κρέντιτς κι ας αγωνίζεται εκτός έδρας μέσα στην Φενέρ.



Ανάλογη περίπτωση είναι και ο Σίλβεν Λάντεσμπεργκ της Μακάμπι, αν και κάτι τέτοιο ισχύει για αυτόν δύο χρόνια τώρα, μόνο που μόλις ξεκινάει η Euroleague εξαφανίζεται. Ακόμα κι έτσι όμως, η παρουσία του φέτος στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή, σε σημείο που να μη σου επιτρέπει, άλλο ενδεχόμενο πέραν της απόκτησής του. Όχι, δεν υπάρχει παίκτης σε ανάλογη τιμή, μόλις 32 κρέντιτς, με το ταλέντο του Αμερικανού, οπότε, αν είναι να γίνει η στραβή, ας γίνει με κάποιον που είχε πιθανότητες για κάτι πολύ παραπάνω τουλάχιστον.

Χωρίς εναλλακτικές σκέψεις στην περιφέρεια, ενώ στους ψηλούς, θα πρέπει να ισχύσουν πιο υψηλές προδιαγράφες, αλλιώς, οι εναλλακτικές μπορεί να είναι μέχρι και διψήφιες!

Ο πρώτος παίκτης που μπαίνει χωρίς δεύτερη κουβέντα είναι ο Κώστας Καϊμακόγλου, που οργιάζει μέχρι τώρα με τη φανέλα της Ούνιξ. Βγάζει ranking με κάθε δυνατό τρόπο, οπότε και χωρίς να χρειαστεί να σκοράρει ιδιαίτερα (αν και το κάνει και αυτό με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας) και στα 52 κρέντιτς είναι τουλάχιστον φθηνός για αυτά που κάνει στο παρκέ. Ίσως ακόμα πιο εξαιρετική περίπτωση είναι ο Εστεμπάν Μπατίστα του Παναθηναϊκού, που αποτελεί το σημείο αναφοράς όχι μόνο των ψηλών, αλλά και ολόκληρης της ομάδας του. Σε τρομερή κατάσταση και αυτός, δείχνει πως αυτή τη στιγμή δεν έχει αντίπαλο και κοστίζει μόλις 45 κρέντιτς.



Από εκεί και πέρα, αυτός που ήθελα πριν να δω τα φιλικά των ομάδων, ήταν ο Βλάντιμιρ Γκολούμποβιτς της Μάλαγα, ο οποίος είχε πέρυσι στο Eurocup μ.ο. ranking 26,6! Ωστόσο, η εικόνα του μέχρι τώρα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, με τον Βάσκεθ να παίζει χρόνο βασικού και τον Σέρβο να έχει ρόλο "παγκίτη" και γι' αυτό το λόγο δυσκολεύομαι να τον προτιμήσω. Αντ' αυτού, θα πάρω τον Τζαμέλ Μακλίν της Άλμπα, που αποτελεί στα πρώτα της ματς τον καλύτερό της παίκτη. Έχει και αυτός καλό ιστορικό στο Eurocup και δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει ranking από πολλές στατιστικές κατηγορίες.

Τέλος, ανάλογη περίπτωση παίκτη φαίνεται να είναι και ο Τρέι Τόμπκινς της Νίζνι, ο οποίος είναι και κατάτι φθηνότερος, έχοντας κοστολογηθεί στα 45 κρέντιτς. Ο Αμερικανός αποτελεί το σημείο αναφοράς των Ρώσων στους ψηλούς, σκοράρει, παίρνει ρημπάουντ και το θεωρώ πολύ δύσκολο να παραμείνει τόσο χαμηλά στη συνέχεια του παιχνιδιού. Αυτός είναι εξάλλου κι ένας λόγος που δεν μπαίνει ο Τέιλορ Ρόστεστι στην ομάδα.



Και κάπως έτσι, ξεκινάει άλλη μια συναρπαστική σεζόν στο fantasy. Καλή επιτυχία σε όλους! Devotion!

3 σχόλια :

  1. Φίλε στο fantasy esy eisai o d.papastergioy?? Ο Νοτης του σπορτ24 επισης; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. στο φαντασι στις προβειτ λιγκες με τι ονομα εισαι; γιατι καπου πετυχα το d_papastergioy..

      Διαγραφή