Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Happy Devotion Year 2013

Καλή χρονιά σε όλους, γεμάτη υγεία, στιγμές ευτυχίας και ό,τι άλλο ποθείτε και φυσικά, με πολλή devotion, τόσο στο fantasy και στην Euroleague, όσο και σε ό,τι άλλο αγαπά ο καθένας.

Η Euroleague φέτος δεν καταλαβαίνει από Χριστούγεννα και από αλλαγές του χρόνου και ήδη έχουμε διανύσει την πρώτη αγωνιστική του TOP 16 και 11η συνολικά για το παιχνίδι. Για την ομάδα του blog, μόνο καλό δεν ήταν το φινάλε του 2012, αφού έκανε ένα κακό σκορ, γύρω στο 121, πληρώνοντας την κάκιστη παρουσία στους points guards, αλλά και το κουλουράκι του Thompson. Εδώ είμαστε όμως, για να αναλύσουμε τι πήγε στραβά, τι απλά έτυχε και τι πρέπει να προσέξουμε και εν τέλει τι θα διορθώσουμε.

Δυστυχώς για το fantasy (και ευτυχώς για όλα τα υπόλοιπα), οι διακοπές των Χριστουγέννων σε απομακρύνουν από το Internet και την καθημερινή ενημέρωση κι αυτό πλήρωσα με τον τραυματισμό του Diamantidis, αφού ήταν αμφίβολος για το παιχνίδι με την Zalgiris και ήταν δύσκολο να τον αλλάξω με τον Farmar. Το κακό είναι ότι ο δεύτερος έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, αλλά αυτό μπορεί να βγει σε καλό, εφόσον ανέκτησε τη φόρμα του. Κι αυτό γιατί η αλλαγή μεταξύ των δύο παικτών είναι επιβεβλημένη, μετά την υποτροπή του Diamantidis και τη σίγουρη απουσία του από το παιχνίδι μεταξύ των ομάδων των δύο παικτών. Όσο για τον McCalebb, πάτωσε για άλλη μια φορά φέτος, αλλά αν υπάρχει ένα ελαφρυντικό, είναι το γήπεδο που έπαιζε. Ελπίζω να παίξει σύμφωνα έστω και με τις μισές δυνατότητές του απέναντι στην πρώην ομάδα του, αλλιώς θα πρέπει να εξετάσω ακόμα και την αποχώρησή του (από το rotation γενικότερα), κάτι που δε μου αρέσει καθόλου ως ιδέα.

Στους περιφερειακούς, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτηση, τα πράγματα είναι λίγο πολύ στάνταρ και δεν σκέφτομαι ακόμα για κάποια αλλαγή, στη θέση του Nachbar πχ. Σε γενικές γραμμές το 6 μέσα στη Μάλαγα ήταν κακό, όμως με 1/10 σουτ, πάλι καλά να λέμε! Μπορεί να δικαιολογηθεί μια άσχημη βραδιά σε μια δύσκολη έδρα (μην ξεχνάμε και το 4 του red hot Schilb την τελευταία αγωνιστική της Regular Season), αν και εδώ που τα λέμε, στα τελευταία παιχνίδια τα μονοψήφιά του έχουν πληθύνει επικίνδυνα. Είναι λογικό πάντως αυτό να συμβεί κι άλλες φορές στο TOP 16, αφού είναι ο πλέον προφανής στόχος για τις αντίπαλες άμυνες, όμως τα σκορ που έχει δώσει έως τώρα (και ειδικά εντός έδρας) και η έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού από τους άλλους περιφερειακούς του fantasy τον κρατάνε ακόμα σταθερά στην ομάδα. Αν επαναλάβει κακή εμφάνιση με τη Ρεάλ θα πρέπει να κοιτάξω πιο προσεκτικά για τους περιφερειακούς της Φενέρ, Bogdanovic και Sato που έχουν πάρει τα πάνω τους τελευταία. Κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να αποκτήσει και ταυτότητα η ομάδα τους, για να ξέρουμε και τι μας γίνεται ακριβώς. Όσο για τον Weems, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα είναι πιο ασταθής στο TOP 16 και ό,τι ο Nachbar παραμένει καλύτερη περίπτωση και γι' αυτό δε νομίζω να ξοδέψω credits για να κάνω μια τέτοια αλλαγή. Οι άλλοι τρεις περιφερειακοί της ομάδας παραμένουν ακλόνητοι, για τον Spanoulis κλασικά δε χρειάζεται να αναλύσουμε κάτι, ο Rudy ξεκίνησε περίφημα και αυτό έβγαλε από το μυαλό μου, προς το παρόν τουλάχιστον τις λιγοστές ανησυχίες που είχα πριν την έναρξη, ενώ ο Navarro αναμένεται να πάρει την Μπαρτσελόνα από το χέρι για άλλο ένα TOP 16. Δυστυχώς, το καλό 44άρι (με 33 πόντους και 12/13 σουτ) το άφησε για την ACB, αλλά και τα ...απλά 15άρια του δε μας χάλασαν.

Στους ψηλούς, τα πράγματα έχουν περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο, στο μυαλό μου τουλάχιστον, με αρκετούς παίκτες να διεκδικούν μία ή δύο θέσεις. Γι' αυτό δεν ευθύνεται άλλος από τον Thompson, ο οποίος στον αγώνα με τη Ρεάλ έμπλεξε με τα φάουλ από νωρίς, αγωνίστηκε ελάχιστα κι έτσι δεν έδωσε σκορ. Αν ήταν ο Spanoulis ή ο Diamantidis στη θέση του (για την ακρίβεια, ο δεύτερος υπήρξε φέτος, με το -5 με την Κίμκι), δε θα ανησυχούσα, όμως για έναν ικανότατο, αλλά άπειρο από το TOP 16 ψηλό τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, ειδικά όταν το επόμενο ματς είναι με την ΤΣΣΚΑ, εντός. Στην Regular Season βέβαια υπήρξε σταθερότατος και με πολύ καλά σκορ, γι' αυτό και να αποχωρήσει αυτή την εβδομάδα, σίγουρα παραμένει ...ψηλά στη λίστα των ...ψηλών. Στις υπόλοιπες θέσεις, ο Krstic έχει πιο σίγουρη θέση και από τον Spanoulis στο ρόστερ, ο Lorbek ξεκίνησε πάλι δυνατά στον αγώνα, αλλά εν τέλει έδωσε ένα απλό 14,3, ενώ ο Lasme πρόσθεσε άλλο ένα διψήφιο στο ενεργητικό του, αυτή τη φορά το 17,6 απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο. Η αλήθεια είναι ότι σκέψεις μου πέρασαν και για τον συγκεκριμένο παίκτη, ειδικά από τη στιγμή που ο Diamantidis θα μείνει εκτός και έτσι θα είναι πιο δύσκολα αξιοποιήσιμος, αλλά όσο ο Schortsanitis δεν έχει μπει σε ρυθμό αγώνων, τότε ο χρόνος του στο παρκέ θα είναι πολύς και αναγκαστικά θα δώσει κάποιο σκορ. Όταν μάλιστα όλα του τα rankings μέχρι στιγμής είναι διψήφια, τότε οι όποιες σκέψεις αλλαγής διαλύονται. Τέλος, ο Lorbek μπορεί να μην εντυπωσιάζει, αλλά με εξαίρεση την παρωδία με την Μπεσίκτας, δίνει μόνο διψήφια σκορ στα τελευταία παιχνίδια και στα 43 credits δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος αλλαγής. Απλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκολλήσει από αυτή την τιμή και να παίξει βάσει της ποιότητάς του.

Όσον αφορά τους πιθανούς αντικαταστάτες του Thompson, πρώτος και καλύτερος είναι αυτός που έμεινε τελικά εκτός την προηγούμενη αγωνιστική, ο Mirotic, ο οποίος βρίσκεται σε καλή γενικά κατάσταση κι αυτό μπορεί να αντισταθμίσει το μειονέκτημα του εκτός έδρας αγώνα που δίνει (δεύτερο σερί για τη Ρεάλ, απέναντι στην Μπάμπεργκ αυτή τη φορά). Αν υφίσταται ακόμα αυτό το μειονέκτημα. Σαν γενική αγωνιστική αξία πάντως, στα χαρτιά, είναι καλύτερος του Thompson και δεδομένου ότι ο Αμερικανός δίνει φαινομενικά πιο δύσκολο παιχνίδι, η προτίμησή μου μεταξύ των δύο πάει στον Mirotic, ο οποίος είναι ακόμα αισθητά πιο φθηνός.

Υπάρχει επίσης ο MVP του Δεκεμβρίου για τη διοργάνωση, κυρίως λόγω της περιπετειώδους πρόκρισης της ομάδας του στο TOP 16, Lampe. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και σε τέσσερα παιχνίδια που βρίσκεται ο Tabak στον πάγκο της Κάχα, το χαμηλότερό του rkg είναι το 9. Παίρνει μάλιστα και πολλές έως πάρα πολλές προσπάθειες κι άρα έχει μεγαλύτερη ευκαιρία για ένα πολύ καλό σκορ. Το αρνητικό του είναι ότι ενώ έχει potential για υψηλά σκορ, είναι γενικά ασταθής, ενώ αγωνίζεται μέσα στην Μακάμπι, η οποία θέλει οπωσδήποτε νίκη για να μην τρέχει μετά. Από την άλλη βέβαια, o James έχει σταυρό και δεν ξέρω κατά πόσο είναι σίγουρη ή μη η απουσία του από το παιχνίδι. Σίγουρα θα μετρήσει υπέρ του Lampe, αν τελικά δεν παίξει, καθώς μετά και την αποχώρηση του Shermandini, ο μόνος σέντερ της ομάδας θα είναι ο νεοφερμένος Planinic. Ίσως από αυτό εξαρτηθεί αν θα μπει στην ομάδα ο Mirotic ή ο Lampe.

Ένας ακόμη ψηλός που χρήζει προσοχής είναι ο Davis της Κίμκι, o οποίος είναι επίσης σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται για πιο ...καθαρόαιμο ψηλό, ο οποίος δίνει καλά σκορ σε λίγο χρόνο. Το μεγάλο του μειονέκτημα όμως είναι ότι κάνει πολλά φάουλ (έχει αποβληθεί ήδη πολλές φορές χωρίς να προλάβει να αγωνιστεί 20λεπτο) και το γεγονός ότι η Κίμκι υποδέχεται την Μπαρτσελόνα τον αφήνει εκτός σχεδίων, για την ώρα.

Έτσι, η μόνη εκκρεμότητα είναι η θέση του Thompson και αν θα παραμείνει ο ίδιος, ή θα έρθει στη θέση του ένας εκ των Mirotic και Lampe. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, θα περιμένω να τα ζυγίσω ακόμη περισσότερο τα πράγματα μέχρι την Πέμπτη. Αν σας καίει η τελική απόφαση, μπορείτε να μπείτε στο twitter, θα την έχω αναρτήσει εκεί. Αυτά για την πρώτη ανάρτηση του 2013, χρόνια πολλά και πάλι, με υγεία. Devotion.

3 σχόλια :

  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά!

    Στα PG και SG/SF πάνω κάτω συμφωνούμε, αν και εγώ προς το παρόν αποφεύγω το Nachbar. Στους ψηλούς όμως (και με δεδομένο ότι έχεις διαθέσιμες αλλαγές) πώς και δεν έχεις στα υπόψιν τον Hines απέναντι στην αδύναμη front line της Besiktas ή τον Darius Lavronovic που είναι σταθερή αξία φέτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά Νίκο!
    Σαφώς και πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές και οι δύο, αλλά δεν με ενθουσιαζουν όσο θα ήθελα. Από τη μια ο Hines, όσο ηρωικός κι αν είναι, δεν μπορεί να έχει σταθερό σκοραρισμα και το ότι η Besiktas με τον Vidmar είναι όντως εύκολος στόχος, μπορει εν τέλει να γυρίσει μπούμερανγκ και να ωφελήσει τον Powell πχ. Ούτως ή άλλως, πέραν του rotation, προτιμώ να υπάρχει και μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική σε κάποιον παίκτη, ανεξάρτητα του αν θα αξιοποιηθεί τελικά. Και με τον ερχομό του Shermandini, ο Hines χάνει αναπόφευκτα. Από την άλλη, ο Darius ειναι απο τους πλεον αγαπημενους μου παικτες ιστορικα, αλλά έχει ήδη αρχίσει να κάνει νερά και θεωρώ πως κάπως έτσι θα πάει και στη συνέχεια, γιατί, εκτός των άλλων, κάποια στιγμή θα ξυπνήσει ως ένα βαθμό και ο αδερφός του. Εξάλλου, η πολύ καλή regular season που έκανε οφείλεται αρκετά και σε μια υπερβολική μάλλον ευστοχία που είχε.
    Εν τέλει βέβαια οι εκτεταμένες αναλύσεις λίγη σημασία έχουν. Τη μια θα πετύχεις τον Mirotic, καλή ώρα, την άλλη τον Lampe...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Είχες δίκιο και είχα άδικο και για τους δύο (όπως και για το Nachbar), ευτυχώς στην πρώτη ομάδα έβαλα μόνο το Hines. On the bright side, οι τραυματισμοί με εμπόδισαν να πουλήσω το Brown για να πάρω το McCalebb, πήρα και Bogdanovic λόγω τραυματισμού Navarro, πήρα και Mirotic στη θέση του James, οπότε στάθηκα αρκετά τυχερός και έκανα 207. Θέλει και πολύ τύχη το παιχνίδι τελικά...

    Στο μακροπρόθεσμο των επιλογών που αναφέρθηκες: στο Top16 που δε χρειάζομαι πια άλλα credits, η στρατηγική μου είναι να έχω ένα σταθερό κορμό 6 παικτών και τους υπόλοιπους 4 να τους εναλλάσσω ανάλογα τον αντίπαλο, τη φόρμα, την έδρα κλπ. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να τηρηθεί πάντα, αλλά προσπαθώ να το έχω στο μυαλό μου σαν γενική αρχή. Ο Hines λοιπόν ήταν μέρος αυτού του rotation και είναι ο πρώτος που θα φύγει (και λόγω απόδοσης) για την επόμενη εβδομάδα.

    Και επειδή ήδη σκέφτομαι τι θα κάνω:
    - Hines σίγουρα out, κύριες επιλογές για τη θέση του Tomic και James
    - Bogdanovic μάλλον out, για να επιστρέψει ο Navarro ή να έρθει ο Nachbar?
    - O San Emeterio φαίνεται να παίζει λιγότερο χρόνο από ότι στην πρώτη φάση, τον έχω πιστέψει αρκετά και ποτέ δεν με έχει δικαιώσει. Με τη Besiktas εντός έδρας όμως ακόμα ελπίζω ότι μπορεί και να κάνει αυτά που κάνει στην ACB.
    - Με τρώει πάλι να διώξω τον Brown, για Farmar ή Planinic (εκτός από τον ίδιο το Brown είναι πάντα επιλογή και ο αντίπαλός του, αφού στην άμυνα ξεκουράζεται :) ) Αν πάντως επιλέξω το Farmar τελικά, μπορεί να κρατήσω τoν Brown και να διώξω τον Teodosic.

    Τους υπόλοιπους είναι νομίζω εύκολο να τους μαντέψεις, Spanoulis, Rudy, Krstic, Lasme, Mirotic.

    Ας δούμε βέβαια τι θα κάνουν και στα πρωταθλήματα και ξαναμιλάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή