Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Game 13 - To (Bo)bby or not to (Bo)bby

Ένα είναι το μεγάλο δίλημμα της αγωνιστικής κι αυτό πηγάζει από την ιστορική εμφάνιση του Bobby Brown μέσα στην Φενέρ, όπου πέτυχε 41 πόντους κι έβγαλε rkg 50! Μαζί με το bonus της νίκης, 55. Οπότε οι παίκτες του παιχνιδιού χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, αυτούς που τον είχαν κι αυτούς που τραβούσαν τα μαλλιά τους μ' αυτά που έβλεπαν...

Στη δεύτερη κατηγορία ήμουν κι εγώ. Τουλάχιστον, το είχα ξεκαθαρίσει εξ' αρχής ότι δε με ενδιέφερε, επομένως δεν είχε συμπεριληφθεί σε κάποιο δίλημμα. Πραγματικά δε θα 'θελα να ήμουν στη θέση κάποιου που το βασάνισε αλλά εν τέλει τον άφησε έξω την τελευταία στιγμή. Το αποτέλεσμα βέβαια παραμένει το ίδιο κι έτσι όποιος δεν είχε τον εν λόγω παίκτη στην ομάδα του έμεινε αρκετά πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους, τόσο ...αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά. Και να σκεφτείτε, πως ξενέρωνα κάπου στο 27', που ο McCalebb έβγαζε μόνο 17 και ο Brown 30... 

Εν τέλει ο Bo σκέτος κατέληξε στο 10, με 5-0 φάουλ και ο Bo-bby στο 50. Αν προσθέσουμε και το πρώτο παιχνίδι του TOP 16, ο πρώτος βγάζει μέσο όρο 3,5 και ο δεύτερος 35. Μιλάμε για δεκαπλάσιο σκορ και μάλιστα χωρίς το 10% της νίκης. Προφανώς κάπου έκανα λάθος στην επιλογή των δύο καλύτερων point guards. Αυτοί καθορίζουν τις πορείες. Αν τους έχεις πας καλά, αν όχι, ψάχνεσαι... Ένας από τους δύο λοιπόν σίγουρα είναι ο Brown. Σίγουρα επίσης ο άλλος δεν είναι ο McCalebb. Μπορεί να είναι ο Hickman, μπορεί ο Planinic, μπορεί ο Farmar, μπορεί ο Diamantidis, αλλά ο Bo, όχι. Απογοητεύει, όπως και η ομάδα του και το χειρότερο είναι ότι δε φαίνεται φως στο τούνελ. Γιατί και ο Diamantidis έκανε κάτι νερά (όχι τόσο πολλά βέβαια) στη Regular Season, έπιασε και 45 credits, αλλά εν τέλει, επανήρθε και άμεσα. Για τον McCalebb της Ουλκέρ, σκούρα τα πράγματα...

Βέβαια, λόγω του περιορισμού των 3 αλλαγών, ο Bo θα μείνει στην ομάδα. Ούτως ή άλλως, όσο μέτριος και να είναι, στα 40 credits δεν πωλείται. Δεν είναι και ο Diamantidis σε 100% ετοιμότητα για να το σκεφτώ παραπάνω. Για Brown δεν τίθεται θέμα. Όχι για αυτή την ομάδα. Τα credits είναι πολλά και θα χρειαστεί να γίνουν θυσίες που δεν έχω το σκοπό να κάνω. Για τη θέση του Farmar προφανώς, για τον McCalebb ούτε λόγος. Αλλά ο Farmar έχει εύκολο φαινομενικά ματς, οπότε κλείσαμε.

Αν μπορούσα να τον πάρω πιο εύκολα, θα τον έπαιρνα; Φυσικά! Καταρχήν, όσοι δεν τον έχετε, σκεφτείτε πως θα λειτουργούσατε, αν τον είχατε ήδη. Δε νομίζω καν να σκεφτόσασταν να τον πουλήσετε. Εκτός αν θέλατε να πάρετε ένα τρελό ρίσκο μόνο σε 1 από τις 10 ομάδες σας και να βελτιώσετε τις άλλες θέσεις! Κι αν τυχόν πατώσει, η κίνηση σας βγήκε... Στην κατάσταση που βρίσκεται βέβαια και μετά το 55άρι που έδωσε, είναι must-buy! Το 22άρι της πρώτης αγωνιστικής του TOP 16 φαίνεται ...ισχνό μπροστά στο τελευταίο του σκορ, αλλά παράλληλα ισούται με το σκορ που αναλογεί στην αξία του αυτή τη στιγμή (αυξημένη κατά 15% από την προηγούμενη αγωνιστική!). Κοστίζει 87 credits και μοιάζει φθηνός, χωρίς να είναι υποτιμημένος! Από εκεί και πέρα, επειδή δεν είναι και ο πιο σταθερός παίκτης και λόγω του στυλ παιχνιδιού του (αν και εκμεταλλεύεται και τον εκμεταλλεύεται άριστα η ομάδα του), μπορεί να πραγματοποιήσει και πιο μέτρια ή κακά παιχνίδια. Αλλά και πάλι, όταν έχει κάνει μέσα στην ίδια σεζόν ένα 43 (=47,3) κι ένα 50 (=55), οι μέτριες αυτές εμφανίσεις αναπληρώνονται και με το παραπάνω. Τέλος, η αναγκαιότητα της απόκτησής του ωφελείται και από την έλλειψη ανάλογων παικτών στη θέση του, άρα από την έλλειψη ανταγωνισμού. Ούτε ο McCalebb στα καλά του έχει κάνει τέτοια σκορ, ούτε ο Diamantidis υπήρξε τόσο εντυπωσιακός (αν και πιο σταθερός). Ο μόνος που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στον Brown, εφόσον αυτός συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, είναι ο Farmar, αλλά κι αυτός φαίνεται να έχει "κάτσει" εδώ και καιρό με την Εφές. Επομένως, ο Brown αποτελεί ούτως ή άλλως στόχο για τη θέση των point guards. Αν όχι τώρα που είναι πιο ακριβός, στις επόμενες αγωνιστικές.

Αρκετά όμως με τη θεοποίηση του Bobby. Ώρα για τον κατήγορο του αγγέλου να πάρει σειρά! Όποιος ενθουσιάζεται με την απόκτηση, ή την παραμονή του στην ομάδα του θα πρέπει να σκεφτεί ξανά ότι πλέον έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο δύσκολες άμυνες και όχι το καφενείο της Φενέρ. Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός και Κίμκι δεν πρόκειται να του αφήσουν ελευθερία κινήσεων κι εκεί το ρίσκο μιας κακής εμφάνισης αυξάνεται. Όσο για την Κίμκι που υποδέχεται την Παρασκευή, θα βρει απέναντί του το αντίπαλο δέος έως τώρα για τη θέση των point guards (για το fantasy τουλάχιστον), Planinic, ο οποίος, προφανώς δεν είναι κανένα αμυντικό τέρας, όμως είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να τον ποστάρει, με ότι αυτό συνεπάγεται. Από εκεί και πέρα, τα 87 credits που κοστίζει είναι πολλά και αποτελούν την υψηλότερή του τιμή στο παιχνίδι. Οπότε, όσο καλό momentum και να έχει, καθαρά ...λογιστικά, δεν είναι και η καλύτερη στιγμή να τον αποκτήσει κανείς.   

Εν κατακλείδι, όποιος μπορεί να τον αποκτήσει, καλά θα κάνει και θα τον πάρει. Προσωπικά όμως δεν καίγομαι που δε θα τον έχω, διότι δεν πιστεύω ότι θα κάνει (πολύ) παραπάνω από το μέσο όρο που έχει αυτή τη στιγμή, ώστε να ...ξανατραβάω τα μαλλιά μου.


Αυτά τα λίγα για τον Brown και τους point guards. Στους περιφερειακούς, η κλασική τετράδα με την οποία ξεκίνησα το TOP 16 άλλαξε αναγκαστικά την προηγούμενη αγωνιστική λόγω του τραυματισμού του Navarro και θα συνεχίσει να είναι διαφορετική κατά το 1/4, αλλά αυτή τη φορά με άλλο παίκτη. Η σίγουρη αλλαγή είναι η επιστροφή του Λα Μπόμπα στη θέση του Papanikolaou, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Spanoulis, σε μια μάχη γιγάντων. Προφανώς θέμα Spanoulis δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει κι ας είναι το συγκεκριμένο ματς πιο δύσκολο από το συνηθισμένο. Εξάλλου, δε γίνεται να πουλήσεις Spanoulis στα 76 credits για να πάρεις Brown στα 87! Ο Fernandez εν τω μεταξύ έκανε για άλλη μια φορά νερά, αυτή τη φορά με σκορ 4, αλλά καλώς ή κακώς, δε γίνεται να φύγει από την ομάδα. Τέλος, ο Nachbar έχει να παίξει μέσα στην ΤΣΣΚΑ, όπου ναι μεν δεν ήταν κακός στη Regular Season, αλλά συνολικά στα δύο ματς με τους Ρώσους έδινε 3,5 rkg λίγο από τους πόντους που έβαζε (18 και 14,5). Σε συνδυασμό με τις κακές του εκτός έδρας εμφανίσεις τελευταία (5,7,6 rkg σε 3 ματς), με φοβίζει αρκετά, αν και στα φοργουορντ η ΤΣΣΚΑ έχει πολλές ελλείψεις (όχι όμως τον καλύτερό της αμυντικό, Khryapa).Οπότε λέω να πάω για τον Bogdanovic που μελετούσα από την αρχή του TOP 16 και είναι red-hot, αν και δίνει κι αυτός δύσκολο ματς μέσα στην Maccabi. Το καλό με τον συγκεκριμένο, πέραν του ότι παραμένει φθηνός, είναι ότι τα rkg του πάνε ανάλογα με το χρόνο συμμετοχής του. Δεν έχει βγάλει μάτια φέτος (τουλάχιστον όχι πριν το TOP 16), αλλά όποτε αγωνίστηκε για 30+ λεπτά, έδωσε σκορ από 15 και πάνω. Δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή επιθετικά της Φενέρ, μαζί με τον McCalebb και της πολύ καλής κατάστασης που βρίσκεται, θα τον προτιμήσω κι ας έχω δύο παίκτες μέσα στη Μακάμπι που έχει ξεκινήσει με 0-2 και καίγεται για νίκη.

Στους ψηλούς, Krstic παραμένει προφανώς ως έχει, όπως και ο Lorbek, που συνεχίζει να δίνει σταθερά 14άρια. Ο Mirotic επιβεβαίωσε την πολύ καλή του κατάσταση σε δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας ματς, έναντι πιο αδύναμου αντιπάλου βέβαια και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να βγει από την ομάδα τώρα που παίζει εντός. Ο κλήρος πέφτει στον Lasme, όχι τόσο για την κακή του εμφάνιση μέσα στην Τουρκία (αν και πάλι, ένα 8 το δωσε), όσο για την επιστροφή του Schortsanitis, κάτι που σημαίνει μειωμένο χρόνο συμμετοχής, ειδικά από τη στιγμή που σχήμα χωρίς κάποιον από τους δύο μπορεί να σταθεί πολύ πιο εύκολα με την απόκτηση του Gist (πχ Tsartsaris-Gist). Οπότε λέω να αποχωριστώ, για την ώρα τουλάχιστον, τον Lasme και να κοιτάξω για Khryapa ή James.

O πρώτος είναι το άκρον άωτον της σταθερότητας φέτος και ένα διψήφιο σκορ θα προστεθεί σίγουρα στο συνολικό σκορ της ομάδας, ειδικά από τη στιγμή που Vorontsevich και Weems κατά πάσα πιθανότητα θα απουσιάσουν. Ούτε ο James πάει πίσω βέβαια και με εξαίρεση τα δύο πρώτα ματς της χρονιάς όπου ουσιαστικά δεν πήρε χρόνο, έχει κι αυτός μόνο διψήφια σκορ και μάλιστα πιο εντυπωσιακά από τον Khryapa, το ταβάνι του οποίου έως τώρα είναι το 22. Οι μέσοι όροι τους είναι παρόμοιοι, όμως αν βγάλουμε από τον υπολογισμό τα δύο πρώτα παιχνίδια του James, τότε ο μ.ο. του ανεβαίνει από το 16,6 στο 19,2 και μάλιστα σε πολύ μικρότερο χρόνο συμμετοχής! Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, τα σκορ του James είναι ταξινομημένα, ανάλογα με τα λεπτά που παίζει. Για μονοψήφιο χρόνο συμμετοχής, δίνει μονοψήφιο rkg. Για διψήφιο έως τα 16 λεπτά δίνει σκορ 10 έως 13, από 17 έως 26 λεπτά δίνει σκορ από 15 έως 22 και για χρόνο άνω των 28 λεπτών δίνει σκορ άνω του 27. Ό,τι πρόβλημα τραυματισμού και να αντιμετωπίζει (στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε κανονικά), δε νομίζω να πέσει κάτω από τα 20 λεπτά. Επιπλέον, αγωνίζεται απέναντι στη χειρότερη ομάδα στα ρημπάουντ στην Euroleague, η frontline της οποίας ούτως ή άλλως δεν αποτελεί κάποιο αμυντικό φόβητρο. Αν ζυγίσω από τη μια τη σταθερότητα και το σίγουρο σκορ του Khryapa, ειδικά ελλείψει άλλων λύσεων στη θέση του και το όχι τόσο σίγουρο σκορ του James (λόγω τραυματισμού), αλλά και το μεγαλύτερό ταβάνι του θα πάω μάλλον με το ...δεύτερο. Όταν ο Brown δίνει 55, χρειάζεται να κυνηγήσεις το ρίσκο παραπάνω... (δικαιολογίες, ξέρατε ότι θα διάλεγα τον πιο καθαρόαιμο ψηλό).

Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, το ρόστερ της ομάδας θα έχει ως εξής:

Farmar
McCalebb
Spanoulis
Fernandez
Navarro
Bogdanovic
Krstic
James
Mirotic
Lorbek


Για τυχόν αλλαγές ή εξελίξεις, υπάρχει πάντα το twitter ( https://twitter.com/EFCtheblog ). Devotion!


4 σχόλια :

  1. Βίους αντίθετους διάγουμε αυτή την εβδομάδα :)

    Στα PG αποφάσισα να πουλήσω τον Brown για δύο λόγους. Πρώτος και σημαντικότερος, γιατί (όπως έγραψες κι εσύ) η άμυνα της Κίμκι δεν είναι καφενείο όπως ήταν της Φενέρ και θα περάσει πολύ πιο δύσκολο βράδυ. Προφανώς μετά από τέτοια εμφάνιση, όλη η προσοχή τον αντιπάλων θα είναι εστιασμένη πάνω του. Δεύτερον, την επόμενη εβδομάδα παίζει στον Ολυμπιακό, οπότε διώχνοντας τον τώρα θα έχω μια αλλαγή περίσσευμα την επόμενη εβδομάδα.

    Στα SG/SF αποφάσισα να διώξω τον Bogdanovic. Παρατήρησα κι εγώ την αναλογία χρόνου συμμετοχής του και PIR, είναι σε καλή κατάσταση, από την άλλη παίζει σε μια τόσο κακή ομάδα που πρέπει τις περισσότερες φορές να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του, κάτι που δεν είναι θετικό για το PIR του. Επίσης αναμένω το γήπεδο της Μακάμπι να είναι κατηφορικό αύριο :) Για τη θέση του αμφιταλαντεύτηκα ανάμεσα σε Navarro και Nachbar. Ενώ ο Navarro δείχνει σε σούπερ κατάσταση, φοβάμαι ότι ο Ολυμπιακός θα τον παίξει άμυνα με άρνηση στην πάσα ώστε να τον απομονώσει από το επιθετικό παιχνίδι της Μπάρτσα (κάτι παρόμοιο με αυτό που είχε κάνει ο Ομπράντοβιτς πριν 2 χρόνια με Καλάθη). Ο Μάντζαρης είναι πολύ καλός αμυντικός και μπορεί να το κάνει, βέβαια Navarro είναι αυτός μπορεί να κάνει και 45 PIR με χειροπέδες. Τελικά όμως κατέληξα στο Nachbar. Οι υπόλοιποι τρεις είναι ο Spanoulis, ο Rudy και ο San Emeterio (που παίρνει μια τελευταία ευκαιρία στο θεωρητικά ευκολότερο παιχνίδι του ΤOP16 για την Caja).
    Στου ψηλούς διώχνω Hines για να πάρω James. Θα ήθελα να διώξω και το Lasme, αλλά δυστυχώς δεν περισσεύουν αλλαγές. Οι άλλοι δύο είναι Krstic και Mirotic.

    Ρισκάρω κάπως πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα των "Most Bought Players", αλλά η 50αδα στο overall ranking είναι μόνο 40 πόντους μακριά μου (είμαι τώρα 134th) και μόνο αν διαφοροποιηθώ από τους πολλούς και μου βγει, θα την προσεγγίσω κι άλλο. Προφανώς στις υπόλοιπες ομάδες θα πάρω και Navarro, θα κρατήσω και Brown κλπ, αλλά η βασική σκέψη και επιλογές μου πηγαίνουν προφανώς στην καλύτερη ομάδα μου.

    Καλή μας επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα να γράψω ότι στη θέση του Brown, παίρνω τον Farmar και ότι ο δεύτερος PG μου είναι ο Teodosic, τον οποίο δεν έχω λόγο να πειράξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για Brown δεν είχα κοιτάξει ότι παίζει με Ολυμπιακό. Ησύχασα περισσότερο τώρα.
    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όλα (αν και στο Nachbar/Bogdanovic τα βλέπουμε από διαφορετική σκοπιά).
    Όσον αφορά το ρίσκο και την προσέγγιση της 50άδας, εφόσον έχεις καλό momentum, δε χρειάζεται να ρισκάρεις. Ακολουθείς τη δική σου πορεία, χωρίς να παρεκκλίνεις. Αφού πήγε καλά ως τώρα, γιατί να μην πάει και στη συνέχεια; Άσε τους άλλους να κάνουν τα λάθη. Θα τα κάνουν. Και ρίσκαρε πολύ όταν πια δε θα χεις άλλη επιλογή. Γενικά. Δεν κρίνω ότι πήρες ρίσκο ή το αντίθετο. Ούτε ότι η διαφοροποίηση από το κύμα των most-bought είναι ρίσκο. Αλλά όσο αποφεύγεις τις ...κακοτοπιές, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή