Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

3η αγωνιστική: επενδύοντας στα σίγουρα credits

Να ' μαστε πάλι μετά από καιρό. Ελπίζουμε η απουσία μας να μη σας κόστισε πολλά, σε credits τουλάχιστον, γιατί τα σκορ αυτές τις αγωνιστικές (2η και 3η) δεν έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Πάμε να δούμε χωρίς καθυστερήσεις τι έγινε αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές και κυρίως τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια του παιχνιδιού...

Μετά την πρώτη αγωνιστική οι παίκτες που αποχώρησαν ήταν ο Πάργκο που απογοήτευσε (όπως και τη δεύτερη), ο Χόκινς που ήταν πολύ κακός, παρά τη μεγάλη νίκη της Μιλάνο και ο Σμόντις ο οποίος ήταν επίσης κακός (όχι και τραγικός), αλλά ήταν ο ψηλός που έπρεπε να φύγει, ενώ ακολουθούσε και το ματς με τον Παναθηναϊκό. Στη θέση τους ήρθαν ο Ιλιέφσκι, τον οποίο σκεφτόμασταν απ' την αρχή, ο Ντάσιτς (παρομοίως) και ο Πίνκνεϊ, περισσότερο για θέμα credits.

Αναλυτικά για όλη την ομάδα, στην προηγούμενη αγωνιστική, ο DC (aka Ουάσινγκτον) τα πήγε πάλι μια χαρά. Είναι ο δεύτερος καλύτερος pg μέχρι στιγμής και δεν υπάρχει λόγος να τον πουλήσουμε, εξάλλου, έχει και τάση* ν' ανέβει η αξία του. Ο Ιλιέφσκι συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις κι επίσης έχει τάση ν' ανέβει, όμως παίζει απέναντι στον Παναθηναϊκό, κάτι που θα μας κάνει να σκεφτούμε την πώλησή του. Βέβαια, η Ολύμπια φέτος έχει ενισχυθεί αρκετά και ειδικά στην έδρα της, όπου θα διεξαχθεί το συγκεκριμένο ματς, αναμένεται ιδιαίτερα δυνατή.

Στους περιφερειακούς, ο Λάνγκφορντ αποτελεί σταθερή αξία. Ασφαλώς, θα μείνει στην ομάδα γενικά, εκτός κι αν εκτοξευτεί κάποια στιγμή η αξία του, ή (να μην τον ματιάξουμε) τραυματιστεί, οπότε θα υπάρξει μια προσωρινή αλλαγή. Ο Σαν Εμετέριο είναι πολύ φορτσάτος στο ξεκίνημα της σεζόν. Φαίνεται πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αξία φέτος στην Κάχα Λαμποράλ, με σταθερά σκορ. Αυτή τη στιγμή κοστίζει αρκετά credits, αλλά θα περιμένουμε ν' ανέβει κι άλλο (σ' ένα δύσκολο βέβαια ματς) κι ελπίζουμε να τον μοσχοπουλήσουμε κοντά στα 90 credits (αν πάρει το 15%) την επόμενη αγωνιστική (ή και ακόμη περισσότερο σε μεθεπόμενη, έτσι όπως το πάει), με την προοπτική να τον αποκτήσουμε ξανά ίσως αργότερα, πιο φθηνό. Ο Ντάσιτς έχει κάνει επίσης πολύ καλό ξεκίνημα, έχει ...καλό ρόλο στη Ρόμα και δίνει σταθερά, ίσως όχι εντυπωσιακά, αλλά καλά σκορ. Το επόμενο παιχνίδι είναι απέναντι στη γνωστή του Ρεάλ, οπότε αυτό ίσως παίξει κάποιο ρόλο, θετικό, ή αρνητικό. Όπως και να 'χει, πιθανότατα θα δώσει 15% credits. Τέλος, ο Μιλοσάβλιεβιτς έκανε ένα καλούτσικο σκορ την προηγούμενη αγωνιστική, όμως πλέον έχει πολύ λίγα credits και θα πρέπει να τον αποχωριστούμε κάποια στιγμή. Αν είχε ξεκινήσει καλά και τώρα βρισκόταν στα 23 credits δε θα 'χαμε πρόβλημα. Κι έτσι πάντως δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η παραμονή του, αφού σίγουρα η αξία του είναι μεγαλύτερα από αυτή που υποδεικνύουν τα 13 credits.

Στους ψηλούς, ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς δεν εντυπωσιάζει, αλλά είναι σταθερή αξία και δεν έχουμε κάποιο λόγο για να φύγει. Ο Ντάριους απ' την άλλη, έκανε ένα ανησυχητικό σκορ την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει, αν και παίρνει σταθερά 20+' σε μια ομάδα με γεμάτη frontline, ενώ έχει, όπως έχουμε πει, μια "ιδιαίτερη" σχέση με τα νούμερα. Το ματς μέσα στη Βαρκελώνη όμως και η μικρή τάση που έχει να πέσει η αξία του μάλλον θα τον οδηγήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, στην έξοδο.Ο Πίνκνεϊ αποτέλεσε την απογοήτευση της αγωνιστικής, αφού ήταν το μοναδικό του κακό ματς ως τώρα. Απέναντι στον Παναθηναϊκό και χωρίς πολλά credits να δώσει ακόμα γίνεται κι αυτός σοβαρός ...υποψήφιος προς αποχώρηση. Τέλος, ο Ραντόσεβιτς είναι κι επίσημα το πουλέν μας! Εκπληκτικός, συνεχίζει τα 40' στην Αδριατική και ασφαλώς τα μεγάλα σκορ. Αν θα έχει σταθερότητα μέσα στη χρονιά (κάτι όχι και τόσο εύκολο βέβαια, κακά τα ψέμματα), θα μιλάμε για την αποκάλυψη της χρονιάς. Έχει βέβαια και κάποιους τραυματισμούς η Τσιμπόνα στους ψηλούς.. αλλά μήπως δε σας είχαμε πει και για τον Ζούμπσιτς; Σαφώς, κανένα ενδεχόμενο να φύγει σύντομα από την ομάδα ο Λέοντας.

Καλά όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε και ποιους παίκτες θα πάρουμε. Υπήρξαν δύο κυρίαρχα πλάνα. Το πρώτο περιλαμβάνει Τουνσερί, Μπάρατς και Τζαβάι. Ο πρώτος έχει κάνει εκπληκτικό ξεκίνημα, αν και γενικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Σίγουρα πάντως θα δώσει credits. Ο σέντερ της Κάχα αποδεικνύει ότι ήταν λάθος η αρχική επιλογή του Σμόντις. Δίνει σταθερά σκορ, έχει και σίγουρα credits και παρά το δύσκολο ματς μέσα στην Κίμκι ...απλά, πρέπει να τον πάρουμε. Όσον αφορά τον Αμερικανό της Παρτιζάν, είναι άγνωστος στην Ευρώπη, όμως έχει ξεκινήσει δυνατά τη σεζόν. Πιθανότατα θ' ανέβει η αξία του, αν κι έχει δύσκολο ματς απέναντι στη frontline της Μακάμπι.

Το 2ο πλάνο αποτελείται από τους Ρόμπερτς(2-3) και Ρούμπιο(4-5), μαζί με τον Μπάρατς. Ο Ρόμπερτς είναι επίσης άγνωστος στην Ευρωλίγκα (μόνο), όμως έχει δώσει πολύ καλά σκορ (ειδικά με τον Ολυμπιακό όπου ξεχώρισε), αν και τα πάει μέτρια, από αυτή την άποψη στη Γερμανία. Θα δώσει βέβαια σίγουρα credits, ενώ η Σαρλερουά δεν αποτελεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο σε πρώτη ανάγνωση. Εκτός των άλλων, η απόκτησή του στη θέση του Μιλοσάβλιεβιτς θ' αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή αφού "ξεφορτωνόμαστε" τα 13 credits του τελευταίου κι έχουμε 4 παντελώς μάχιμους περιφερειακούς. Από εκεί και πέρα, τα credits σ' αυτή την περίπτωση δε φτάνουν για τον Κροσαριόλ της Ρόμα (εξάλλου, έτσι θα είχαμε τρεις παίκτες από την ίδια ομάδα, κάτι απαγορευτικό στις περισσότερες περιπτώσεις, απέναντι στη Ρεάλ μάλιστα), οπότε η επόμενη καλή, οικονομική περίπτωση είναι ο Γκιγιέρμος. Δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε ποτέ να μπει στην ομάδα, αλλά το εντυπωσιακό σκορ της πρώτης ημέρας του δίνει σίγουρη αύξηση της αξίας και για τώρα. Ευτυχώς, ως τώρα τουλάχιστον παίρνει σεβαστό χρόνο συμμετοχής και δίνει συμπαθητικά σκορ και στην ACB, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο από λίγα credits.

Ποιό θα επιλέξουμε τελικά; Ήδη από το μέγεθος της κάθε ανάλυσης μάλλον φαίνεται. Θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε αναλυτικά συγκεκριμένους παράγοντες κι ανάλογα να κρίνουμε. 
Για παράδειγμα η τρέχουσα αξία του πρώτου πλάνου είναι 127,3, ενώ του δεύτερου 140,2, οπότε με το πρώτο έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία για τη συνέχεια. 
Τα αναμενόμενα κέρδη είναι στη μια περίπτωση +8 για τον Τουνσερί και μέχρι +9 για τον Τζαβάι (ο Μιλοσάβλιεβιτς βρίσκεται σε ισορροπία, οπότε δεν τον υπολογίζουμε), άρα χοντρικά από +10 έως +17, ενώ στην άλλη -8,5 έως +8,5 για τον Ιλιέφσκι, +8 για τον Ρόμπερτς και +4,5 για τον Ρούμπιο, επομένως, εύρος από +4 έως +21.
Όσον αφορά την καθαρή αγωνιστική αξία** των παικτών, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον και βάσει καθαρά και μόνο προσωπικής εκτίμησης, ο Ιλιέφσκι έχει 2,5-, ενώ ο Τουνσερί 2-, ο Ρόμπερτς 2+ και ο Μιλοσάβλιεβιτς 1,5, ο Ρούμπιο 1,5 και ο Τζαβάι 2,5-, άρα ισοπαλία χονδρικά.
Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι περισσότερο κρίσιμη για τους Ιλιέφσκι από τη μια (ΠΑΟ) και Τζαβάι απ' την άλλη (Μακάμπι). Σαφώς δύσκολο παιχνίδι έχει και ο Ρούμπιο, αλλά στο 4 ο Ολυμπιακός έχει προβλήματα τραυματισμών, εξάλλου και ο Μιλοσάβλιεβιτς δε θα έχει εύκολο έργο με τους περιφερειακούς της Μακάμπι. Από εκεί και πέρα, ο Τουνσερί θα έρθει αντιμέτωπος με τη φορμαρισμένη Μιλάνο (που δεν τρομάζει βέβαια), ενώ ο Ρόμπερτς με τη Σαρλερουά... Για να δούμε λίγο πιο βαθιά, τα μη σίγουρα credits είναι ...αυτά που έχουν το δυσκολότερο ματς και στις δυο περιπτώσεις (όμως, και με σύνδεση με προηγούμενα, στο καθαρά αγωνιστικό ρίσκο - Ρόμπερτς, Τζαβάι - ο πρώτος έχει τα σίγουρα credits). Το δεύτερο πλάνο ανακτά το χαμένο έδαφος.
Από εκεί και πέρα υπάρχει η ανάγκη αλλαγής που μπορεί να φέρει κάποιος νέος παίκτης. Ο Ρούμπιο πχ είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα φύγει, όμως έχει τόσο καλό μ.ο. ώστε αυτό ίσως να μη χρειαστεί να γίνει από την αμέσως επόμενη αγωνιστική. Το ίδιο πιθανώς να ισχύσει και για τον Ρόμπερτς, ενώ ο Ιλιέφσκι θα είναι ...καλός για αποχώρηση μάλλον με οποιοδήποτε σκορ (είτε ως απογοήτευση με κακό, είτε ως πολύ καλή, ακριβή ευκαιρία με καλό). Απ' την άλλη, ο Τουνσερί πιθανότατα θ' ανέβει και την επόμενη αγωνιστική, κάτι όμως που δύσκολα να ισχύσει για τον Τζαβάι, για τον οποίο το πιθανότερο είναι να έχει απλώς μια τάση γι' αύξηση, ακόμα και με καλό σκορ τώρα. Υπάρχει βέβαια και ο Μιλοσάβλιεβιτς, ο οποίος όπως είπαμε θα πρέπει να φύγει κάποια στιγμή (εκτός κι αν αρχίσει τα όργια, πράγμα μάλλον δύσκολο) κι εδώ έγκειται η ειδοποιός διαφορά των δύο πλάνων. Με την απόκτηση Ρόμπερτς, όχι απλώς "ξεφορτωνόμαστε" έγκαιρα τη θέση με τα 13 credits, αλλά την αντικαθιστούμε μάλιστα μ' έναν παίκτη που πιθανότατα θ' αυξήσει κατά 8 (όχι και πολύ μακριά από τα 13) credits την αξία του. Κι εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχουν πολλοί περιφερειακοί -ευκαιρίες φέτος, πόσο μάλλον όσο θα περνά ο καιρός. Γι' αυτό κυρίως το λόγο θα προτιμήσουμε τη συγκεκριμένη κίνηση (μακάρι βέβαια να είχαμε δικαίωμα τεσσάρων αλλαγών και να πάρουμε τον Τουνσερί στη θέση του Ιλιέφσκι που ουσιαστικά αποτελεί το ρίσκο της εβδομάδας).
Υπάρχει ασφαλώς και το γενικότερο status της ομάδας. Με την αρχική μας σκέψη θα υπήρχε μια ισορροπία στις γραμμές, ενώ πλέον η γραμμή των ψηλών είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, αρκετά αδύναμη, σ' αντίθεση με τους περιφερειακούς (2-3), όπου υπάρχουν καλές, θεωρητικά έως ένα βαθμό πάντα, επιλογές.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη αγωνιστική, όπου τα σχέδια αλλάζουν και θα κινηθούμε πλέον διαφορετικά. Αυτές οι αγωνιστικές (4,5,6) αποτελούν ίσως και τις καλύτερες του παιχνιδιού μιας κι εκεί ουσιαστικά χτίζεται η ομάδα, αποκτώντας συνήθως καλούς παίκτες σε χαμηλές τιμές (όπως πάει να γίνει τώρα με T-Mac, αν κι έχει χρόνο ακόμα αυτός, Λάνγκτον, Μπατίστ κι άλλους...). Όσον αφορά το τρέχον ρόστερ, πιθανότεροι γι' αποχώρηση θα πρέπει να θεωρούνται, για λόγους που εξηγήσαμε, ο Ιλιέφσκι, ο Εμετέριο και ο Ρούμπιο, αλλά θα πρέπει να δούμε και τα σκορ όλων των παικτών αύριο και μεθαύριο. Περισσότερα θα πούμε αμέσως μετά, προς το παρόν, καλά credits!


*"Έχοντας τάση", κάποιος παίκτης είναι πιθανότερο ν' αυξήσει (ή να μειώσει) την αξία του, παρ' όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Πχ o Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή έχει αξία 68,77 και σκορ 20,4 (του οποίου η κανονική αξία θα ήταν 81,6). Για ν' αυξηθεί η αξία του θέλει σκορ 10,8+***, κάτι αρκετά πιθανό, αλλά όχι και σίγουρο.

**Στην ...προσωπική βαθμολογία, το 1 είναι το κατώτερο και το 3 το ανώτερο κι από εκεί και πέρα υπάρχουν τα ενδιάμεσα στάδια.

*** Ο score calculator να 'ναι καλά... Ας ελπίσουμε να σας έχει φανεί ανάλογα χρήσιμος.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου