Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Game 2: Credits makes the fantasy world go round

Μετά από την πρώτη αγωνιστική που πήγε όπως πήγε, για άλλους καλύτερα, γι' αυτούς που είχαν τον Musli, χειρότερα, μπαίνουμε σε ένα νέο στάδιο του παιχνιδιού, που θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες και χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για συλλογή credits, κάτι που αποτελεί αποκλειστική προτεραιότητα κυρίως στα δύο επόμενα παιχνίδια. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί τα credits μας είναι εξ' αρχής λίγα, όσον αφορά την επιθυμητή σύνθεση του ρόστερ μας, αφετέρου, γιατί τώρα με τα λίγα παιχνίδια προκύπτουν πολύ πιο εύκολα υποτιμημένοι παίκτες που πρόκειται να αυξηθεί η τιμή τους άμεσα.

Ασφαλώς, για όλα αυτά υπάρχουν τα πολύ απλά μαθηματικά τα οποία πρέπει να έχει κατά νου ο παίκτης αν θέλει να πραγματοποιήσει μια καλή σεζόν στο fantasy. Ως γνωστόν, η αξία του παίκτη διαμορφώνεται ανάλογα με το σκορ του και συγκεκριμένα πολλαπλασιασμένο επί τον αριθμό 4. Δεδομένου όμως ότι η αξία του παίκτη δεν μπορεί να μεταβληθεί περισσότερο από 15% σε κάθε αγωνιστική, προκύπτουν παίκτες που το σκορ και η αξία τους δε συμβαδίζουν. Έχουμε λοιπόν τους υποτιμημένους και τους υπερτιμημένους παίκτες, ή απλά, αυτούς που πρέπει να αγοράσεις κι αυτούς που πρέπει να πουλήσεις ή να αποφύγεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το σκορ ενός παίκτη κι όσο μικρότερη είναι παράλληλα η αξία του, τόσο πιο υποτιμημένος είναι. Ακριβώς το αντίστροφο ισχύει για τους υπερτιμημένους. Δεν αρκεί λοιπόν να έχει κάποιος παίκτης μια τέτοια διαφορά, αλλά όλη η ουσία είναι να έχει πραγματοποιήσει τόσο καλό σκορ και να θεωρείται τόσο υποτιμημένος, που να δίνει σχεδόν σίγουρα credits στο επόμενο παιχνίδι.

Και πώς βρίσκουμε πόσο υποτιμημένος είναι κάποιος παίκτης, ώστε να τον αγοράσουμε; Εδώ όλη τη δουλειά μπορεί να την κάνει ο calculator του blog, ο οποίος εισάγοντας τα δεδομένα βγάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ασφαλώς τι σκορ πρέπει να κάνει ο παίκτης για να μείνει στην αξία του, ή να πάρει το 15%. Καλό όμως είναι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει και γι' αυτό θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, το περσινό πουλέν του blog, Lucic, ο οποίος έχει σκορ 26 με αξία 43,7. Ξεκίνησε στα 38, έκανε σκορ 26 κι άρα, αν δεν υπήρχε ο περιορισμός του 15% θα βρισκόταν στα 104 credits! Πλέον όμως είναι στα 43,7 και για να παραμείνει τουλάχιστον σε αυτά θα πρέπει το σκορ του είναι είναι 4 φορές λιγότερο από αυτό. Δηλαδή να έχει ένα μέσο όρο περίπου στο 11. Θα έχει παίξει δύο παιχνίδια, επομένως να έχει αθροιστικό σκορ 22. Εφόσον έχει κάνει ήδη ένα 26άρι όμως, για να προκύψει το 22 θα πρέπει να κάνει -4. Κοινώς, με -4 ο Lucic δεν χάνει κανένα credit (για την ακρίβεια, -4,1, αφού θεωρήσαμε το 43,7 ως 44)! Αντίστοιχα, για να πάρει το 15% που μπορεί σε μία αγωνιστική, θα επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία όχι για τα 43,7 credits που έχει τώρα, αλλά για 50,26 που θα έχει εφόσον πάρει το 15% (43,7 * 1,15). 50,26 / 4 = 12,56 μέσος όρος σκορ. 12,56 * 2 = 25,12 αθροιστικό σκορ. 25,12 - 26 = -0,88. Άρα, με -0,88, ή έστω, -1, κερδίζει το 15% σε αξία.

Προσοχή όμως, η ιστορία έχει δείξει ότι ακόμη και οι πιο σίγουροι παίκτες στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ σίγουροι. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι από τη σεζόν 2005-2006, όπου περίπου στα ίδια credits (γύρω στα 65, δε θυμάμαι πόσα ακριβώς), υπήρχαν μετά την πρώτη αγωνιστική δύο παίκτες: ο γνωστός μας Gelabale που είχε ξεκινήσει με 34,1 και ο Clint (C.C) Harrison me 33. Τη δεύτερη αγωνιστική έπαιξαν μεταξύ τους και ο πρώτος έκανε 0 και ο δεύτερος -1! Εν τέλει λοιπόν κέρδισαν ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ περισσότερα είχε κερδίσει ο συμπαίκτης του Harrison, Lonnie Cooper που ήταν στα 53 credits με σκορ 25,3 κι ακολούθως 11. Το συμπέρασμα είναι ότι προφανώς και τα credits αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα, όμως αν σου γεμίζει το μάτι ο παίκτης, ακόμα καλύτερα κι ας είναι λιγότερο υποτιμημένος.

Δυο φετινά ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό ως πιθανά παραδείγματα, αν και παίζουν σε διαφορετική θέση είναι ο Preldzic και ο Tomic. Ο πρώτος θέλει ..αρνητικό σκορ για να πάρει το 15%, ο δεύτερος κάτι ψιλά, γύρω στο 5. Ασφαλώς δεν περιμένω ότι ο πρώτος θα απογοητεύσει και ο δεύτερος θα τα πάρει 1000%, αλλά σίγουρα ο ψηλός της Μπαρτσελόνα μου γεμίζει περισσότερο το μάτι. Κι εφόσον είναι στα ίδια πάνω κάτω credits, θα προτιμούσα τον Tomic, ο οποίος μπορεί να σταθεί στα ...ψηλά πατώματα των credits περισσότερο καιρό απ' ότι ο Preldzic, καθ 'ότι ψηλός. Μετράει κι αυτό στις αλλαγές. Είναι προτιμότεροι οι παίκτες που δε θα χρειαστούν άμεσα αλλαγή και θα μπορέσουν να μείνουν αρκετές εβδομάδες, δίνοντας credits. Άλλο είναι δηλαδή να πάρεις Lucic, που με τα σκορ που κάνει σε Euroleague και αδριατική φαίνεται ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα κι άλλο τον K. Lavrinovic που είναι πιθανό να πάρει το 15%, αλλά μετά στα 92 credits είναι για πούλημα. Ο τελευταίος βέβαια έχει ένα άλλο καλό, που επίσης πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος πραγματοποιώντας τις αλλαγές του. Δίνει πολλά credits με τη μία. Δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψει κάποιος τις τρεις αλλαγές του αποκτώντας τρεις ...Blazic στα 21 credits, θα έχει μικρό όφελος. Ούτε να πάρει τρεις Lavrinovic, κερδίζοντας μεν πολλά credits, αλλά μετά κάποια θα χαθούν, αφού δεν θα μπορεί να τους εξαργυρώσει, είτε αυτούς, είτε άλλους παίκτες που είχε ήδη στην ομάδα. Για τρεις Lucic το συζητάμε... Όπως επίσης για έναν Lucic, έναν Blazic κι έναν Lavrinovic.

Από εκεί και πέρα, είναι προφανές, ότι όσα σχέδια κι αν κάνει κάποιος για τις πιθανές μεταγραφές του, πολλά εξαρτώνται κι από τους παίκτες που ήδη έχει. Αυτοί που θα χάσουν credits πρέπει να φύγουν. Κι ας έτυχε να κάνουν κακό ματς και τους πιστεύουμε. Αλλάζοντάς τους, θα μπορούμε μετά να τους πάρουμε πίσω, κερδίζοντας credits. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε ποιοι παίκτες πρέπει να φύγουν, ποιοι πρέπει να αποκτηθούν και να καταλήξουμε στον καλύτερο δυνατό συνδυασμό βάσει όλων των παραπάνω: τους παίκτες που θα κερδίσουν credits, κατά προτίμηση να "γεμίζουν το μάτι", να μπορούν δηλαδή να επαναλάβουν το σκορ που έκαναν, να μπορούν να δίνουν credits για αρκετές αγωνιστικές ή και να δίνουν πολλά credits άμεσα.

Στα της ομάδας, το αρχικό σενάριο είχε ως εξής. Έρχεται ο Lucic στη θέση του Musli, φεύγει και ο Andric ο οποίος έχει τάση να χάσει credits κι επειδή στους περιφερειακούς τα πράγματα δείχνουν καλά, φεύγει και ένας εκ των point guards (μετά τα χθεσινά, ο Rannikko), οι οποίοι είναι ισορροπημένοι (σκορ-αξία). Στη θέση του pg μπαίνει ο Tchicamboud που είναι ο μοναδικός πλέι μέικερ της Σαλόν και παίζει 35' σε κάθε ματς και πλέον μένει μόνο ο ψηλός που θα καλύψει τη θέση του Andric. Υπήρχαν 24 unspent και με τις πρώτες δύο κινήσεις μειώθηκαν αρκετά, οπότε θα έπρεπε να κοιτάξω προς Ibdihi, Wallace, Miralles, Tsartaris. Εν τέλει, στον Tsartsaris, ο οποίος και δεδομένων των συνθηκών και της έλλειψης ψηλών στην frontline του Παναθηναϊκού, έχει ξεκινήσει φουριόζος. Αλλά εδώ κολλάω στην "φαντασιακή" ποιότητα του παίκτη και στο γεγονός ότι δεν είναι τρελά υποτιμημένος. Αφού θέλει γύρω στο 6 για να πάρει το 15%, γιατί να μην πάρω Tomic ο οποίος κάνει 20άρια και χρειάζεται κάτι λιγότερο από 6; 

Προκύπτει λοιπόν το δεύτερο σενάριο, το οποίο μάλλον θα είναι και το τελικό. Tomic στη θέση του Andric και φυσικά Lucic στη θέση του Musli. Θα μπορούσα να μείνω έτσι, αλλά είναι έγκλημα να μην πραγματοποιηθούν τρεις αλλαγές στις πρώτες αγωνιστικές. Δυστυχώς, στα point guards δεν υπάρχει κανένας σοβαρά υποτιμημένος από τα 45 credits και κάτω, οπότε θα πρέπει να κοιτάξω σε άλλες θέσεις και η θυσία κάποιου σημαντικού παίκτη είναι προ των πυλών. O Nachbar δεν φεύγει, ούτε ο Aradori, ο οποίος είναι υποτιμημένος. Για Blazic ούτε λόγος, ενώ στους ψηλούς ο Tuys είναι σε ίδια φάση με τους point guards (βεβαίως, υπάρχουν οι ψηλοί που ανέφερα όπως ο Tsartsaris, αλλά αν ήταν έτσι θα έμενα στο πρώτο σενάριο). Οπότε ο κλήρος πέφτει είτε στον Mirotic, είτε στον Schilb. Όσο ακριβώς κι αν είναι ο πρώτος, σαφώς και δεν πρόκειται να αποχωρήσει αν δεν είναι απαραίτητο. Πέραν της κλάσης του, αν κάνει δεύτερο συνεχόμενο καλό σκορ και ξεφύγει παραπάνω σε credits, μετά δε θα πιάνεται. Αντίθετα με τον Schilb, που όσο μαγική χρονιά κι αν κάνει, θα έχει ανεκτή τιμή την επόμενη αγωνιστική, ο αντικαταστάτης του (Preldzic) λογικά θα δώσει το 15% ούτως ή άλλως (ενώ ο Lavrinovic για τον Mirotic δεν είναι το ίδιο σίγουρος με το 13,8 που θέλει) και γενικότερα, μετά τον Preldzic θα μπορώ να δω για κάποιον ποιοτικό περιφερειακό που πιθανώς να είναι χαμηλά (πχ Nocioni, Langford), ενώ στους ψηλούς τα πράγματα φαίνονται πιο ζόρικα.

Σε σχέση με το πρώτο σενάριο, στο δεύτερο οι νέοι παίκτες προσφέρουν περισσότερα credits (αν όλοι πάρουν το 15%) και αγωνιστικά στέκεται καλύτερα. Το αρνητικό είναι ότι μένω με τα ίδια point guards που με έβγαλαν την πρώτη αγωνιστική ασπροπρόσωπο (ναι, το 8 του Hackett ήταν παραπάνω από ανεκτό σε σχέση με άλλα σκορ) και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί αυτό κι από τους δύο. Επίσης, ούτε η παραμονή του Tyus με ενθουσιάζει, καθώς και στην Ιταλία παρέμεινε σε χαμηλά νερά, αλλά ήδη έγιναν δύο πιο αναγκαίες αλλαγές στους ψηλούς. Αλλά με αυτόν όπως και με τα point guards θα μπορώ να ασχοληθώ περισσότερο την επόμενη αγωνιστική.

Αυτά για την ώρα. Μην ξεχάσετε την προθεσμία αλλαγών που είναι Τετάρτη 20:45 και όχι Πέμπτη, λόγω του έκτακτου αγώνα Πρόκομ-Μάλαγα. 

Devotion. 

4 σχόλια :

  1. καλησπερα,
    για την δευτερη αγωνιστικη εχω 36,3 credits
    για ενα ψηλο.
    ειμαι μεταξυ Miralles και Tsartsaris.
    Απ οτι καταλαβα προτεινεις τον Κωστα σωστα?
    νομιζεις οτι θα αντεξει να κρατηθει γυρω στο 15 και τις επομενες αγωνιστικες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αγωνιστική κατάσταση που είναι (και που είναι ο Άρμστρονγκ πχ, ή ο τραυματίας Λάσμε), το θεωρώ πιο πιθανό, αλλά όχι δεδομένο. Και ο Μιράγιες πάντως είναι γενικά "διψήφιος" με την Άλμπα, αλλά ο Τσαρ φαίνεται να το 'χει πάρει πατριωτικά το θέμα τώρα στην αρχή. Είναι σωστές επιλογές και οι δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα.
    Ο Adam Hrycaniuk θα πρεπει να ειναι μια ακομη επιλογη με 40 credit απο την στιγμη που εφυγε ο Julian Khazzouh απο την Asseco Prokom και ειναι ο μονος αξιοπιστος ψηλος αυτην την στιγμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγωνιστικά ενδεχομένως (αν και στην έως τώρα πορεία του στην Ευρωλίγκα κινείται στη μετριότητα), αλλά το σκορ του και η αξία του συμβαδίζουν, οπότε και με άλλο ένα 10άρι, δε θα δώσει credits, τη στιγμή που με το ίδιο σκορ άλλοι ψηλοί κοντά στα credits του δίνουν το 15% και κρατάνε και λίγη κάβα και για την επόμενη αγωνιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή