Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Playoffs Game 1 - Όλοι οι καλοί δεν χωράνε

Μετά από μια αναμενόμενα περίεργη τελευταία αγωνιστική του TOP 16, ήρθε η ώρα για το τελευταίο κομμάτι της σεζόν, τα playoffs. Δεν είναι και ότι πιο συναρπαστικό, από τη σκοπιά του fantasy, μιας και οι επιλογές είναι πλέον αρκετά περιορισμένες, ωστόσο είναι αυτό που χρήζει ίσως της μεγαλύτερης προσοχής, καθώς λόγω ακριβώς των λιγότερων επιλογών, οι λεπτομέρειες αποκτούν μεγαλύτερη σημασία κι έτσι μια μόνο αλλαγή/κίνηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία και το σκορ κάθε ομάδας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φάσεις, οι αλλαγές από εδώ και πέρα είναι απεριόριστες για κάθε αγωνιστική, όμως τα χρονικά περιθώρια μεταξύ των αγωνιστικών είναι αρκετά πιο στενά, δεδομένου ότι μεταξύ του τέλους της 1ης (ή 3ης) και 2ης (ή 4ης) αγωνιστικής, δεν μεσολαβούν ούτε 24 ώρες! Φυσικά, το παιχνίδι θα κρατήσει όσο υπάρχουν playoffs, άρα άλλες 3 έως 5 αγωνιστικές ακόμα.

Ώρα όμως να δούμε τις κινήσεις μας, ενόψει των επερχόμενων αναμετρήσεων. Η παρακάτω διάρθρωση είναι έμπνευση της στιγμής και δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει και στις επόμενες αναρτήσεις. Για οποιαδήποτε σχόλια ή απορίες βέβαια μπορείτε πάντα να γράψετε κάτω από την ανάρτηση, είτε να στείλετε στο twitter: https://twitter.com/EFCtheblog.


Point Guards

Ο σίγουρος: Milos Teodosic. Ο Σέρβος είναι ο μοναδικός πλέι μέικερ ...προκοπής που παίζει εντός έδρας και βάσει της χρονιάς που κάνει, αλλά και του αδύναμου (στη θέση αυτή) αντιπάλου έχει τον πρώτο λόγο για μια θέση για τους δύο πρώτους αγώνες της φάσης. Τελευταία πάντως έχει αρχίσει να κάνει κάποια νερά (3/8 βολές στα δύο τελευταία παιχνίδια) και δεν αποκλείω να υπάρξει ματς στη σειρά όπου ο Papaloukas θα του φάει το fantasy ψωμί, αν και ο συγκεκριμένος "γουστάρει" Βιτόρια.
Το δίλημμα: Dimitris Diamantidis vs Jordan Farmar. Και οι δύο προέρχονται από πολύ κακές εμφανίσεις και έχουν εκτός έδρας παιχνίδια ενόψει, σε δύο μάλιστα από τις πιο δύσκολες έδρες. Η εμφάνιση του πρώτου ήταν απογοητευτική με την ΤΣΣΚΑ, ωστόσο, αν δει κανείς τα 0/7 σουτ (και 0/2 βολές), το -1 rkg δεν είναι και τόσο τραγικό. Μπορεί ο φετινός Diamantidis να υπολείπεται αισθητά του περσινού, ωστόσο τα σκορ του στην περσινή συγκλονιστική σειρά με την Μακάμπι είναι τόσο εντυπωσιακά, που δείχνουν ότι αυτά είναι τα παιχνίδια που θα δώσει το 100% και θεωρώ πως ούτως ή άλλως μπορεί να σταθεί πιο εύκολα σε ...ακραία δύσκολες καταστάσεις, απ' ότι ο Farmar (ο οποίος πάντως πριν το 4 στη Μαδρίτη, είχε σερί γεμάτων σκορ).
Άλλες επιλογές: Ricky Hickman. Μέσα από την ανάκαμψη της Μακάμπι "ξύπνησε" και ο Αμερικανός, με κάποια αρκετά εντυπωσιακά σκορ. Παραμένει ωστόσο παίκτης έδρας, οπότε θα είναι κυρίως στα υπόψιν από το 3ο παιχνίδι της σειράς.


Shooting Guards & Small Forwards

Οι σίγουροι: Rudy Fernandez, Vassilis Spanoulis. Ο Ισπανός έχει ανεβάσει στροφές για τα καλά και αναμένεται να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς όσο προχωρά η χρονιά και ζορίζουν τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά, ο Spanoulis πραγματοποίησε ένα μέτριο φαντασιακά TOP 16, όμως είναι άκρως ριψοκίνδυνο, αν όχι αδιανόητο, να αφήσεις εκτός τον καλύτερο περιφερειακό στην Ευρώπη. Πόσο μάλλον στα playoffs.
Το δίλημμα: Juan Carlos Navarro vs Kostas Papanikolaou vs Devin Smith. Θεωρώ την επιλογή δύο εκ των τριών παραπάνω παικτών μια από τις πιο δύσκολες φέτος στο παιχνίδι κι αυτό γιατί για τον καθένα υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του. Εφόσον όμως η ομάδα δεν χωράει πέντε περιφερειακούς, ένας αναγκαστικά θα πρέπει να αποχωρήσει (ναι, μου μπήκαν σκέψεις και για τον Spanoulis). Ο πρώτος που βγαίνει από το δίλημμα είναι ο Smith και γι' αυτό αρκεί μια ματιά στα πρόσφατα σκορ του κι ας αγωνίζεται, σε αντίθεση με τους άλλους δύο, εκτός έδρας. Από εκεί και πέρα, ο Papanikolaou παίζει με γεμάτες τις μπαταρίες, έχει μ.ο. rkg 16,75 (χωρίς bonus νικών) στα τελευταία 8 παιχνίδια (και 10/10 τρίποντα στα τελευταία 2), με αποκορύφωμα το 37άρι του στο ματς με την Κίμκι. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει ολόκληρος Navarro, που θα παίξει κανονικά με τον Παναθηναϊκό και με την απουσία του Mickael, αλλά και την ευκαιρία για εκδίκηση για τον αποκλεισμό πριν δύο χρόνια, αναμένεται να είναι το πρώτο βιολί της Μπαρτσελόνα. Θα προτιμήσω λοιπόν τον Ισπανό, ελπίζοντας ο Papanikolaou (ενδεχομένως με λίγο λιγότερο χρόνο, εφόσον Printezis και Antic είναι καλά) να περιοριστεί σε ένα μέτριο, διψήφιο σκορ.
Άλλες επιλογές: Jamon Lucas, Andres Nocioni. Ο Lucas γέμισε αρκετές στατιστικές κατηγορίες στο TOP 16, αλλά έδειξε μια εμφανή αδυναμία για καλά σκορ στα εκτός έδρας ματς (πλην εξαιρέσεων). Με τον Ολυμπιακό πάντως συνηθίζει να τα πηγαίνει καλά (χωρίς βέβαια να έχει κάνει κάποιο εξωπραγματικό rkg), αλλά και πάλι δεν υπάρχει χώρος για την περίπτωσή του, τη συγκεκριμένη αγωνιστική. Όσον αφορά τον Αργεντίνο, έχει ανεβάσει την απόδοσή του στα τελευταία παιχνίδια και τώρα στα κρίσιμα θα αναλάβει λογικά περισσότερες πρωτοβουλίες. Αν δεν είχε δείξει αδυναμία να κρατήσει καλά rankings κατά τη διάρκεια των αγώνων μέσα στη χρονιά θα εξεταζόταν πολύ πιο σοβαρά η περίπτωσή του, οπότε προς το παρόν, περιμένω να δω πως θα ξεκινήσει στην Μόσχα.


Power Forwards & Centers

Οι σίγουροι: Nenad Krstic, Ante Tomic. Ο πιο ποιοτικός και ο πιο σταθερός (και ενδεχομένως δεύτερος ποιοτικότερος) σέντερ της διοργάνωσης έχουν σίγουρη θέση, όχι μόνο για τα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια που έχουν, αλλά πιθανότατα για όλοκληρα τα playoffs.
Το δίλημμα: Shawn James vs Nikola Mirotic vs Viktor Khryapa. Ο πρώτος παίζει εκτός και είναι ιδιαίτερα σταθερός, ο δεύτερος παίζει εντός, χωρίς την ίδια σταθερότητα (αν και εντός είναι σαφώς πολύ καλύτερα τα πράγματα) και ο τρίτος παίζει εντός και είναι επίσης εξαιρετικά σταθερός (αν εξαιρέσουμε δύο εμφανίσεις κοντά χρονικά στον τραυματισμό του). Επομένως, βάσει λογικής, ο Khryapa θα είναι ο τρίτος ψηλός για αυτή την αγωνιστική. Μεταξύ των άλλων δύο, αν και ο James προσφέρει μεγάλη σιγουριά για ένα διψήφιο rkg, όπως έχω ήδη αναφέρει (και ασφαλώς είναι εμφανές), τελευταία δεν κάνει και τα πιο εντυπωσιακά σκορ, χωρίς από την άλλη βέβαια να απογοητεύει. Θεωρώ πως παρόλη την αδυναμία της Ρεάλ στο 5, το ματς αυτό κρύβει παγίδες για τον Αμερικανό και μετά και την εντυπωσιακή επικράτηση των Μαδριλένων απέναντι στην Εφές, διστάζω να τον κρατήσω για την 1η αγωνιστική των playoffs στην ομάδα, προτιμώντας το ελαφρύ ρίσκο ενός πιο ασταθούς μεν (αν και δεν έχει μονοψήφιο rkg εντός έδρας), αλλά με μεγαλύτερο ταβάνι για το πρώτο παιχνίδι Mirotic.
Άλλες επιλογές: Maciej Lampe. Ο Πολωνός μας δικαίωσε στον τελικό με τη Σιένα, όμως πλέον θα έχει απέναντί του ίσως την καλύτερη frontline της Euroleague και δεδομένου ότι εκτός έδρας η απόδοση και τα σκορ του είναι μειωμένα, η παραμονή του στην ομάδα για την ώρα είναι τουλάχιστον δύσκολη. Δεν αποκλείεται βέβαια εφόσον έχει καθαρίσει κάποιο ματς από νωρίς να καταφέρει να κάνει κάποιο σκορ, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις επωφελούνται συνήθως οι αναπληρωματικοί (βλέπε Pleiss!). Θα εξεταστεί πιο σοβαρά όταν η σειρά πάει στην Βιτόρια.

Καλή αρχή σε όλους και τα ξαναλέμε σε δύο μέρες. Devotion!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου