Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Νέα όπλα για τη δύσκολη συνέχεια

Σε ένα παιχνίδι που βασίζεται στην πρόβλεψη, τις αποδόσεις και την τύχη (σαν το euroleague fantasy) δεν μπορείς ποτέ να έχεις αρκετά εργαλεία. Στο blog υπάρχει ήδη το EFC calculator, που σας βοηθάει να εκτιμήσετε τους παίχτες σας και να αξιολογήσετε τις επιλογές σας βάση του αν είναι υποτιμημένοι, καθώς και βάση του πόσα credits χρειάζεται ο κάθε παίχτης για να πάρει, ή να χάσει το 15% των πόντων του.

Παρ'όλα αυτά, όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να μας βοηθήσουν και ίσως πρέπει να παίρνουμε στο νου μας, όταν επιλέγουμε παίχτες για την κάθε αγωνιστική. Με αυτό το άρθρο ξεκινάει ένας κύκλος προτάσεων, που θα βασίζεται και σε άλλα στοιχεία, όπως η συνέπεια κάθε παίχτη στο μέσο όρο του, καθώς και η πορεία του στα τελευταία παιχνίδια, με σκοπό να βελτιώσουμε τις επιλογές μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες λάθους. Θα εξηγηθεί ο τρόπος που θα καταλήγουμε σε αυτές τις προτάσεις, καθώς και ένα μέρος της λογικής που κρύβεται από πίσω.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% σίγουρος για την απόδοση ενός παίχτη, οπότε κάθε πρόβλεψη και εκτίμηση που γίνεται, ακόμα κι αν χρησιμοποιεί περισσότερα στοιχεία, παραμένει πρόβλεψη που έχει ένα σημαντικό περιθώριο λάθους. Επίσης, οι επιλογές θα γίνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με άξονα το μακροπρόθεσμο όφελος του χρήστη. Βραχυπρόθεσμες αλλαγές του τύπου μιας αγωνιστικής θα είναι ελάχιστες με τις μόνες αλλαγές να εξαρτώνται από τον αντίπαλο και την πιθανή ξαφνική άνοδο κάποιου παίχτη.

Οι δύο νέες μεταβλητές που θα χρησιμοποιηθούν, λοιπόν, ονομάζονται “συνέπεια” και “τάση”. Με τον όρο συνέπεια ορίζουμε το πόσο κοντά είναι τα σκορ του κάθε παίχτη στο μέσο όρο του. Δηλαδή, για παράδειγμα, για ένα παίχτη με μέσο όρο 15, πόσο πιθανό είναι να κάνει τη μια αγωνιστική 5 και την άλλη 25, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τους πιο αξιόπιστους παίχτες του παιχνιδιού. Η δεύτερη μεταβλητή που θα εξετάζουμε είναι η τάση του παίχτη, δηλαδή το κατά πόσο βρίσκεται σε ανοδική πορεία στα τελευταία 3 παιχνίδια. Αυτό μας βοηθάει να βρούμε εύκολα τους παίχτες που βρίσκονται σε φόρμα και να τους επιλέξουμε για τις προσεχείς αγωνιστικές.

Να επισημάνω, ότι εκτός από αυτά τα δύο νέα στοιχεία θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται δεδομένα όπως το αν ο παίχτης είναι υποτιμημένος, σε ποια ομάδα αγωνίζεται και ποια είναι η επόμενη αντίπαλος. Με σειρά προτεραιότητας θα κοιτάμε το κατά πόσο είναι υποτιμημένος, την τάση του, τη συνέπειά του και την ομάδα που παίζει και θα αντιμετωπίσει.

Από την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, θα έχουμε τις προτάσεις για την 9η αγωνιστική πάντα βάση των παραπάνω στοιχείων που αναφέρθηκαν, καθώς και τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ήδη υπάρχουσα ομάδα η οποία είναι η εξής:

Sergi Rodriguez
Rochestie

Bjelica
Goudelock
Langford
Weems

Vorontsevich
Lawal
McLeand
Fischer


Υ.Γ. Για όσους είναι πιο εξοικειωμένοι με τη στατιστική και πιθανώς ενδιαφέρονται και για τα μαθηματικά από πίσω, η “συνέπεια” δεν είναι τίποτα άλλο από τον συντελεστή μεταβλητότητας των σκορ που δίνει ο παίχτης, ενώ η τάση είναι απλά η διαφορά των μέσων όρων των τελευταίων τριών αγωνιστικών από τον μέσο όρο του παίχτη.

3 σχόλια :

  1. οι αλλαγες σου απο την προηγουμενη ομαδα ειναι 4...κανω λαθος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το παραπανω αρθρο δεν ειναι του gambler..

      δηλαδη απο εδω και περα θα κανετε και 2 αρθρα πριν την εκαστοτε αγωνιστικη;

      Διαγραφή
  2. Ναι, ο Θάνος θα έχει τη δική του ξεχωριστή στήλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή