Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ανάκαμψη και νέες επιλογές

Η χειρότερη αγωνιστική εδώ και καιρό για την ομάδα (132) και τις επιλογές μας, συνοδεύτηκε από μια μικρή μείωση στα credits και πτώση 300 θέσεων στη γενική κατάταξη. Οι παίχτες δώσανε 50 credits κάτω από το μέσο όρο τους, με κύρια παραδείγματα το 4 του Rochestie και το 7 του McLean (που είχε φτάσει και στο -7 μέσα στο παιχνίδι), δηλαδή συνολικά 29 πόντους κάτω από το μέσο όρο τους. Ο πρώτος εγκλωβίστηκε από την επιλογή του Obradovic να βάλει ψηλότερο παίχτη πάνω του και ο δεύτερος ξεκίνησε με 1/8 το παιχνίδι και ολοκλήρωσε με μόλις 3 rebound για να μη δώσει ούτε διψήφιο για δεύτερη φορά μόλις, φέτος.

Από εκεί και πέρα η σκέψη με τον Teodosic δικαιώθηκε σε ένα βαθμό, αν και η αλήθεια είναι ότι είχε την ευκαιρία να κάνει και κάτι καλύτερο. Τελευταία απογοήτευση ήταν ο Smith, που με το 12 που έκανε, έμεινε κι αυτός μακρυά από το 20+ που μας έχει συνηθίσει. Με μόλις 3/11 σουτ ήταν δύσκολο να το φτάσει βέβαια, αλλά τα 10 rebound τον κράτησαν σε διψήφιο νούμερο.

Στα καλά νέα, Rudy, Erceg και Vorontsevic συνεχίζουν σταθερά να δίνουν υψηλά σκορ και να τραβάνε και να εξισορροπούν κάπως την κατάσταση. Επίσης, υπάρχουν αρκετά credits, που θα επενδυθούν αυτή την αγωνιστική για να υπάρξει ανάκαμψη. Επιπλέον, δεν πέσαμε στην παγίδα των Carter και Thompkins, που επιβεβαίωσαν τους φόβους μας για την αστάθειά τους.

Δυστυχώς, λόγω ενός προβλήματος με το laptop μου, δε θα έχω τους πίνακες με τα νούμερα για να τους ανεβάσω τις επόμενες δύο αγωνιστικές, οπότε δεδομένου ότι δεν άλλαξαν και πάρα πολλά από την τελευταία αγωνιστική, θα προσεγγίσουμε τις περιπτώσεις με αυτά που ξέρουμε και βάση του επερχόμενου αντιπάλου τους.

Point Guards

Όσο αφορά τους play maker, ήρθε η στιγμή να λάβουμε υπόψιν μας την περίπτωση του Huertas. 4 συνεχόμενα παιχνίδια με 20+ και με εξωφρενικά ποσοστά ευστοχίας στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΟ ο guard της Barcelona είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μοιάζει μια από τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις, σε μια θέση που οι καλές επιλογές είναι πολύ λίγες. Υπάρχει πάντα ο φόβος στο να επιστρέψει πάλι στα μέτρια επίπεδα του πρώτου γύρου, αλλά απέναντι στον Pargo της Maccabi, λογικά θα συνεχίσει τις καλές του εμφανίσεις.

Οι γνωστές και σταθερές περιπτώσεις είναι οι δύο πιο ακριβοί της κατηγορίας: Teodosic, Rochestie. Ο πρώτος έχει δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι με τη σκληροτράχηλη Efes του Duda, που τον ξέρει καλά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και μας βάζει σε σκέψη για το αν θα πρέπει να μείνει στην ομάδα, τη στιγμή που ο De Colo παίρνει κι αυτός την μπακέτα και οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του Ιτούδη και με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Ο Rochestie, που όπως είπαμε απογοήτευσε τη 2η αγωνιστική, έχει τη Laboral απέναντί του, μια ομάδα που δέχεται σταθερά κοντά στους 80 πόντους (99 την προηγούμενη αγωνιστική), οπότε η λογική ορίζει την παραμονή του στην ομάδα.

Από εκεί και πέρα, οι δύο Ισπανοί της Real είναι πάντα καλές επιλογές. Ο Llull ειδικά έχει δύο ψηλά σκορ στις δύο πρώτες αγωνιστικές του top 16 (18,7 και 19,8), ενώ ο Sergi μοιάζει αδιανόητο να τελειώσει το Top 16 με κάτω από 60 credits, οπότε αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τα σκορ του μέχρι τώρα (12,1 και 14,3). Η Alba έχει αθλητικούς περιφερειακούς, που μπορεί να περιορίσουν το σκοράρισμα των δύο, αλλά κάτω από το καλάθι, πέρα του McLean δεν έχει αξιόλογη λύση. Έτσι, φαίνεται ότι βασική πηγή σκορ και για τους δύο μπορούν να είναι οι assist. Με αυτή τη λογική, και συν την αναμενόμενή του άνοδο, η λύση του Sergi μοιάζει καλύτερη.

Shooting Guards/Small Forwards

Στους πλάγιους, οι επιλογές μας αυτή την αγωνιστική είναι κάπως διαφοροποιημένες, σε σχέση με προηγούμενες αγωνιστικές.

Αρχικά, να πούμε ότι η καλύτερη επιλογή παραμένει η πιο ακριβή, με τον Smith να κάνει κάτι, που δεν είναι εύκολο: διψήφιο σκορ με 3/11 σουτ. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο παίχτης και στη χειρότερη βραδιά του, δύσκολα πέφτει σε χαμηλά σκορ, αφού βασίζεται πολύ σε κατηγορίες, που οι παίχτες είναι παραδοσιακά σταθεροί, όπως το rebound. Με την Barcelona στο 3 να μην έχει αντίστοιχο κορμί, αν και πρόκειται για δύσκολο παιχνίδι, μπορεί να κάνει το come-back στις μεγάλες εμφανίσεις.

Ο Rudy συνέχισε για 3η αγωνιστική τα 20άρια και δε θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να σταθεροποιηθεί στα 70+ αφού έφτασε τα 67 credits με το 23,1, που έκανε. Έχει βρει ρυθμό ο Ισπανός και αν και όπως είπαμε η Alba έχει γρήγορους και αθλητικούς παίχτες στην περιφέρεια, η ποιότητα του forward της Real είναι λογικό να φανεί.

Για τον Bjelica, δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο. Μαζεύει rebound πάνω από το μέσο όρο του, αλλά είναι πολύ άστοχος από μακρυά, κάτι που του έχει στοιχίσει αυτές τις 2 αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός παίζει καλή περιφερειακή άμυνα, οπότε θα αναγκαστεί να παίξει πιο κοντά στο καλάθι με περισσότερα post up. Με αντίπαλο τον Darden στο 3,που είναι ένας πολύ καλός αμυντικός, και Πρίντεζη, Petway στο 4, πρέπει να το σκεφτούμε αρκετά για τον αν θα παραμείνει στην ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τον Goudelock. Έχουμε πει ότι η επιμονή που δείχνει ο Obradovic μαζί του θα του επιτρέψει να δώσει κάποια μεγάλα σκορ, όπως και έκανε την προηγούμενη αγωνιστική. Τώρα, αν θα μπορέσει να δώσει μια συνέχεια, δεν είναι βέβαιο. Παίζει εντός έδρας βέβαια, κάτι που βοηθάει ένα σουτέρ πάντα.

Από την άλλη πλευρά αυτού του παιχνιδιού, έχουμε τη γνωστή λύση του Σπανούλη. Ο αρχηγός των Πειραιωτών έχει κάνει μέτριο ξεκίνημα στη δεύτερη φάση, αλλά απέναντι στη Fener του Obradovic έχει καλή παράδοση και δεν αποκλείεται να ανακάμψει. Η δεύτερη επιλογή είναι μακρυά από τις πρώτες θέσεις και είναι ο Σλούκας. Για όσους παρακολουθούν φέτος τον παίχτη του Ολυμπιακού, είναι προφανές ότι ο Κώστας έχει όλα τα φόντα να ανεβεί πολύ παραπάνω στα credits, αφού είναι η go-to λύση όταν κολλάει στο σκορ ο Σπανούλης. Ανεβάζει ρυθμό, σκοράρει και μοιράζει ασίστ έχοντας πολλά ξεσπάσματα μέσα στο παιχνίδι, που μπορεί να τον ανεβάσουν πολύ. Τώρα είναι στα 43,1 credits, οπότε για κάποιον με μικρότερο καλάθι είναι μια καλή επιλογή. Τέλος, ο Lojeski έκανε το σκορ, που είχαμε πει ότι είναι πολύ πιθανό να έρθει και να δώσει το 15%. Βρίσκει ρυθμό ο Αμερικανός και μιας και η ποιότητά του είναι κοντά στα 60 credits, περιμένω να ανέβει ακόμα περισσότερο στη διάρκεια του Top 16.

Η δεύτερη επιλογή που προστίθεται είναι του De Colo. Είχα τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο θα μπορέσει να συνυπάρξει με τον Teodosic, αλλά όλα δείχνουν ότι μπορούν να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον στο παρκέ. Ισχύει ό,τι είπαμε και στην ανάλυση για τον Teodosic, με την Efes να είναι δύσκολος αντίπαλος. Ο δεύτερος παίχτης της CSKA είναι σταθερά ο Weems. Μετά την κακή παρένθεση (το 2 απέναντι στη Fener), έδωσε το 23,1 απέναντι στη Laboral και φάνηκε ότι επέστρεψε. Αν πιεστεί πολύ από την άμυνα του Ivkovic, είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστεί, αλλά δύσκολα πιστεύω θα ξανακάνει το 5/23 σουτ.

Τέλος, ο Kinsey έκανε μέτριο παιχνίδι απέναντι στη Fener. Όπως είπαμε όμως και για τον Rochestie, η άμυνα της Laboral δεν είναι ό,τι καλύτερο (το αντίθετο μάλλον), οπότε και με δεδομένα το μεγάλο χρόνο συμμετοχής του, αλλά και την έλλειψη αντίπαλου δέους από τους Ισπανούς, μοιάζει λογικό να κάνει ένα μεγάλο σκορ.

Power Forwards/Center

Ήρθε η ώρα του δράκουλα. Αυτή την αγωνιστική θα μετακινήσουμε credits για να μπορέσουμε να πάρουμε το μεγάλο Marjanovic. Ο Boban σε δύο δύσκολα παιχνίδια έδωσε 13, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω από τα 100 credits για πρώτη φορά μετά από καιρό. Αυτή την αγωνιστική έχει απέναντί του τη Galata των Gonlum, Young και Maric. Με εξαίρεση το Σέρβο δεν μπορεί κανείς να κοντράρει το γίγαντα του Ερυθρού Αστέρα, οπότε θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να δώσουμε τα 97,5 credits.

Για τον McLean τα γράψαμε και στην εισαγωγή. Έχει τη Real επόμενο αντίπαλο και αν και θα φαινόταν συνετό να τον αφήσουμε για μια αγωνιστική, μάλλον θα μείνει ώστε να πάρουμε τον Marjanovic και να γίνει και από μια αλλαγή στις άλλες θέσεις.

Ο Randle, αν και σε κάθε αγωνιστική και στο άρθρο και στα σχόλια με σας τον αποθεώνω, έχω πολλές αγωνιστικές να τον εμπιστευτώ και το μετανιώνω σχεδόν πάντα. 31,9 έκανε την προηγούμενη αγωνιστική με φοβερά ποσοστά και παρά ένα rebound double-double. Είχε επίσης 4 assist για να αποδείξει και πάλι το πόσο πληθωρικός είναι. Έχει πολύ δύσκολο παιχνίδι απέναντι στη Barcelona, αφού η front line των Καταλανών είναι πολύ δυνατή.

Erceg και Vorontsevic συνεχίζουν να δίνουν πολύ καλά σκορ και δεν το κουνάνε από την ομάδα. Ο πρώτος έριξε 17 ακόμα και απέναντι στη Real οπότε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα αναμένεται να συνεχίσει το σερί. Ο Ρώσος έδωσε 16,5 με μόλις 18 λεπτά συμμετοχής, κάτι αξιοπρόσεχτο. Θα έχει δύσκολο match-up με τον Saric, που είναι και στο ίδιο στυλ, αλλά η σταθερότητα που έχει δείξει μας επιτρέπει να τον εμπιστευτούμε.

Η λύση του Tomic είναι πάντα δικαιολογημένη λόγω της ποιότητας του παίχτη. Θα έχει απέναντί του τον Randle και ένα δύσκολο παιχνίδι γενικά απέναντι στη Maccabi. Ομάδα που περιόρισε σε χαμηλό σκορ όλους τους αντίπαλους ψηλούς στο προηγούμενο παιχνίδι.

Μια επιλογή που επέστρεψε για τα καλά είναι ο Batista. Ο center του ΠΑΟ έχει πολύ καλά σκορ στην αρχή του δεύτερου γύρου και φαίνεται ότι έχει βρει τα πατήματά του. Άρα στα 50 credits είναι μια πολύ αξιόλογη επιλογή ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η Zalgiris δεν έχει κανένα ποιοτικό ψηλό και ο μόνος που μπορεί να τον κοντράρει είναι ο Javtokas.

Για τον Hines τα πράγματα κάθε αγωνιστική μοιάζουν λίγο πολύ ίδια. Το κακό παιχνίδι απέναντι στη Laboral ακολούθησε το 20άρι απέναντι στη Fener. Με την Efes το παιχνίδι μπορεί πολύ εύκολα να πάει στη δύναμη και τη θέληση και ο Hines έχει σε μεγάλο βαθμό και τα δύο.

Αξίζει να υπάρξει μια αναφορά στους ψηλούς της Real, καθώς η Alba δεν έχει τη δυνατότητα και το βάθος στους ψηλούς για να κοντράρει τη front line των Ισπανών. Ο Μπουρούσης με δύο σερί κακά παιχνίδια, για παράδειγμα, μπορεί να βρει την ευκαιρία να ανακάμψει.

Τέλος, οι δύο νέες λύσεις που μπορούμε να βρούμε σε καλές συνθήκες αυτή την αγωνιστική είναι ο Parakhouski και ο Πρίντεζης. Για τον ψηλό της Nizhny, είχαμε γράψει και την προηγούμενη αγωνιστική ότι αν συνέχιζε σταθερά και την προηγούμενη επιλογή θα άξιζε να συζητηθεί το όνομά του. Απέναντι στη Laboral και τους Begic και Shengeila έχει τις προοπτικές να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Ο υπάρχηγός του Ολυμπιακού επέστρεψε φουριόζος. Είναι δύο σερί παιχνίδια MVP σε Euroleague και Α1 δείχνοντας ότι έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό από τον τραυματισμό του.

Με όλα τα παραπάνω, και δεδομένου ότι θέλω να έρθει ο Marjanovic στην ομάδα και να επιστρέψει ο Sergi, η πιο κατάλληλη λύση μοιάζει να είναι η εξής:

Teodosic--> Sergi
Bjelica--> Weems
Young--> Marjanovic

Έτσι, έχουμε:

Rochestie
Sergi

Smith
Rudy
Weems
Kinsey

McLean
Vorontsevic
Erceg
Marjanovic











11 σχόλια :

  1. Τον κοζερ πως τον βλέπεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανεβασμένο πολύ. Κυρίως λόγω της φυγής του Heurtel, κάτι που του έχει δώσει πολύ χρόνο. Συνηθίζει να παίρνει μπρος αργά ο Causer, αλλά θα περιμένω άλλη μια αγωνιστική πριν τον σκεφτώ, καθώς είναι ακόμα ένα ρίσκο.

      Διαγραφή
  2. Eχω ηδη μαριανοβιτς ερτσεγκ και τομιτς και θελω εναν ψηλο. Μπορω να παρω απο ραντλ και κατω. Ποιον θα προτεινατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα. Τους Βασκεθ, Παργκο και Μιτροβιτς πως τους βλεπεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Vazquez δεν είναι φαντασιακός παίχτης. Στα credits του καλύτερη λύση ο Μπουρούσης. Pargo δεν νομίζω να πάρω ποτέ με τέτοια αστάθεια. Και για τον Mitrovic: δυστυχώς έπεσε πολύ στο top16, αν και η αλήθεια είναι ότι είχε δύσκολα παιχνίδια. Μπορεί και ελπίζω να ανακάμψει. Είναι και σε καλή τιμή τώρα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα! Μαριανοβιτς,ντανστον,καουν,μακ λιν εχω στους ψηλους και σκεφτομαι να δωσω ντανστον καουν και να παρω παραχουτσκι και ??καμια ιδεα? και θελω κ εναν παικτη 2,3αρι φτηνο αρκετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φθηνές λύσεις στους πλάγιους οι Σλούκας, Causer και στους ψηλούς όχι ακριβές οι Batista, Μπουρούσης, Mitrovic.

      Διαγραφή
  6. Εμεινες οπως ησουν? θελω να πω λογω weems ή προλαβες και τον αλλαξες?
    Εγω σταθηκα τυχερος και τον ειχα δωσει απλα γιατι πιστευα οτι δεν θα ειναι καλος, οχι τπτ αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς είχα μια δουλειά και γύρισα 10' αφού ξεκίνησαν τα παιχνίδια. Άρα για 6η φορά αν μετράω καλά φέτος είμαι με παίχτη λιγότερο.

      Διαγραφή